Meer natuurrampen dan dagen in afgelopen tien jaar

Bijna eenvijfde van alle natuurrampen vond de afgelopen tien jaar plaats in drie landen: China, de VS en de Filippijnen.

Een Amerikaans slachtoffer van orkaan Michael.
Een Amerikaans slachtoffer van orkaan Michael. Foto Brian Snyder/Reuters

In de afgelopen tien jaar vonden wereldwijd 3.751 natuurrampen plaats: meer dan een per dag. Dat schrijft het Internationale Rode Kruis in het World disasters report dat woensdag is gepubliceerd. 84 procent van de rampen was gerelateerd aan weer, van stormen tot overstromingen.

De schade die natuurgeweld de afgelopen tien jaar veroorzaakte, heeft in totaal zo’n 1.658 miljard dollar (ruim 1.464 miljard euro) gekost. 73 procent van dit bedrag ging naar rampen die veroorzaakt waren door weersomstandigheden. Vorig jaar kregen wereldwijd zo’n twee miljard mensen op een of andere manier te maken met de gevolgen van de natuurrampen.

Bijna eenvijfde van al deze natuurrrampen vond plaats in drie landen: China, de Verenigde Staten en de Filippijnen. Hierna volgen India, Indonesië en Japan. Azië is veruit het zwaarst geraakte continent.

Lees ook: VN-coördinator noodhulp: ‘Oorlogen worden grimmiger en toch is er vooruitgang’

53 operaties

Het Internationale Rode Kruis voert momenteel 53 operaties uit. Het grootste gedeelte van de noodhulp gaat naar de slachtoffers van overstromingen en naar de problemen die bij grote migratiestromen komen kijken. Ook helpt het Rode Kruis slachtoffers van zware stormen, epidemieën en droogte.

In totaal zijn in 2017 meer dan 200 miljoen mensen het slachtoffer geworden van een humanitaire crisis. De meesten zijn inwoners van landen die te maken hebben met langslepende conflicten, zoals Jemen, Syrië en Nigeria.

‘Meer geld naar lokale organisaties’

Het Rode Kruis waarschuwt dat miljoenen mensen onbereikbaar zijn voor de hulp die zij nodig hebben. Volgens de noodhulporganisatie zijn er meerdere redenen waarom zoveel mensen niet bereikt kunnen worden: een gebrek aan geld, fysieke omstandigheden die bereikbaarheid bemoeilijken, een gebrek aan kennis over waar slachtoffers zich bevinden en hoe zij geholpen moeten worden en een gebrek aan flexibiliteit om buiten de gebaande paden te gaan.

Het Rode Kruis pleit ervoor om meer geld door te geven naar lokale en nationale dienstverleners om deze problemen tegen te gaan. Vorig jaar ging slechts 2,9 procent van al het geld voor noodhulp naar deze actoren. Het overige geld ging naar internationaal opererende organisaties.

Correctie (31 oktober 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de schade van natuurrampen 1,658 miljard dollar (ruim 1,4 miljard euro) bedroeg. Dat klopt niet. Dit moet het duizendvoudige zijn: 1658 miljard dollar (ruim 1464 milijard euro). Hierboven is dat aangepast.