Makelaar Belgisch voetbal afgetapt: ‘Antwerp moet winnen’

Maandenlang werden de gesprekken van spelersmakelaar Veljkovic afgetapt. Hij zou uitgebreid contact hebben gehad met twee hoog aangeschreven scheidsrechters, schrijft Het Laatste Nieuws.

Bart Vertenten, een van de scheidsrechters die nauw contact had met Veljkovic, werd eerder deze maand opgepakt.
Bart Vertenten, een van de scheidsrechters die nauw contact had met Veljkovic, werd eerder deze maand opgepakt. Foto Yves Herman/Reuters

“Het belangrijkste is dat Antwerp wint”, zegt spelersmakelaar Dejan Veljkovic tegen scheidsrechter Bart Vertenten. Het is twee dagen voor de degradatiewedstrijd Antwerp-Eupen, in maart dit jaar. De arbiter zegt vervolgens dat er geen videoref zal zijn. “Da’s makkelijker”, concludeert Vertenten. Veljkovic stemt in: zonder videoscheidsrechter is het “beter”.

Het zijn een paar fragmenten van honderden gesprekken die de Belgische politie maandenlang aftapte, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws woensdag in een reconstructie. Daaruit blijkt dat de Servische Veljkovic onder meer maandenlang intensief contact had met twee scheidsrechters: Bart Vertenten en Sébastien Delferière.

De drie werden eerdere deze maand opgepakt tijdens de Operatie Propere Handen, samen met tientallen andere topfiguren binnen het Belgische voetbal. Veljkovic is een van de hoofdverdachten. Volgens justitie was er sprake van een crimineel netwerk dat zich schuldig maakte aan matchfixing en corruptie.

Lees ook: Belgisch voetbal besmeurd door grote corruptiezaak

‘Je weet nooit wie meeluistert’

Het Belgisch federaal parket luisterde Veljkovic al langer af in een onderzoek naar fraude bij voetbaltransfers. Vervolgens kwamen ze toevallig op het spoor van de twee scheidsrechters, die op het hoogste niveaa van Belgisch voetbal floten. Met Vertenten zou de makelaar enkele tientallen keren gesproken hebben in een paar maanden tijd, met Delferière sprak hij soms meer dan een keer per dag. Volgens justitie bestaat er geen twijfel over dat de twee in de zak zaten van Veljkovic.

Hoewel bij onderzoekers twijfel bestond of het eerder genoemde telefoongesprek tussen Veljkovic en Vertenten wel over de wedstrijd Antwerp-Eupen ging, herhaalt Veljkovic meerdere keren dat Antwerp moet winnen. Ook benadrukt hij volgens Het Laatste Nieuws dat ze het er beter verder niet over kunnen hebben “omdat je nooit weet wie meeluistert”. Vertenten fluit tijdens de wedstrijd een strafschop buiten het strafschopgebied, Antwerp wint met 2-0.

Later belt Veljkovic met een speler van het team: “Hij stond op Antwerp. Het is discutabel, maar hij fluit tenminste penalty.” De Servische makelaar zou vervolgens bij sportkranten lobbyen voor een goede score voor Vertenten. “Ik heb het gezegd hé: je moet de beste worden”, zegt hij tegen de arbiter in een gesprek.

Lees ook: Vijf makelaars bepalen alles

Dure geschenken

Uit de taps zou ook blijken dat Delferière een speler uit de stal van Veljkovic bewust geen rood gaf nadat hij iemand geslagen had. “Ik zal ervoor proberen te zorgen dat hij niet wordt geschorst”, zei de arbiter volgens onderzoekers voordat de speler voor een geschillencommissie moet verschijnen. Dat gebeurde inderdaad niet. Delferière zou zich hebben laten omkopen met dure geschenken. 500 euro voor de geboorte van zijn baby. 10.000 euro als sponsering voor de voetbalschool van de familie Delferière.

De Servische makkelaar zegt niets af te weten van de matchfixing. Wel heeft hij volgens Het Laatste Nieuws toegegeven dat zijn boekhouding rammelde en “foutjes bij sommige facturen” zou hebben gemaakt. Delferière is inmiddels vrij onder voorwaarden. Vertenten zit nog altijd in de cel. Hun advocaten ontkennen dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan misdrijven. De afgeluisterde telefoongesprekken zouden verkeerd zijn geïnterpreteerd of uit de context zijn gehaald.