Landbouw

Ministerie steunt onderzoek naar toepassing nieuwe gen-techniek

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) werkt mee aan onderzoek van onder meer de Universiteit Wageningen naar toepassing van crispr-cas in de Nederlandse landbouw, een nieuwe techniek voor genetische modificatie. Dat bevestigt haar woordvoerder na berichtgeving in de Volkskrant. De minister spreekt van een „lichte vorm van modificatie” en liet die al in het regeerakkoord opnemen. Op basis van de wetenschappelijke bevindingen kijkt het ministerie waar binnen de wet mogelijkheden liggen. Crisps-cas verandert DNA van gewassen en doet dat sneller en preciezer dan nu gangbare technieken. Het Europees Hof van Justitie schaarde crispr-cas deze zomer onder genetische modificatie, waarvoor strenge regelgeving in Europa geldt. (NRC)