Julian Assange moet zelf zijn kattenbak verschonen

De Ecuadoriaanse ambassade in Londen Ecuador biedt al zes jaar asiel aan de voortvluchtige WikiLeaks-voorman Julian Assange. Maar erg blij is het land niet meer met de logé.

Assange op balkon ambassade.
Assange op balkon ambassade. Foto FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

Zes jaar verschuilt hij zich nu al in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, maar erg welkom moet Julian Assange zich niet meer voelen. Maandag stelden rechters uit het Zuid-Amerikaanse land de WikiLeaks-voorman in het ongelijk: hij moet zich voortaan aan de huisregels van zijn gastheren houden.

Assange had protest aangetekend tegen de regels. Die zijn volgens hem opgesteld om hem de ambassade uit te jagen en buiten vreest hij voor uitlevering aan de Verenigde Staten, wegens het lekken van de diplomatieke memo’s via zijn klokkenluidersite.

De rechters in Quito oordeelden echter dat het Ecuadoriaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zeggenschap heeft over de leefomstandigheden in de ambassade. Assange moet door de nieuwe regels onder meer zijn eigen telefoonrekening en medische kosten betalen. Ook weigert het ambassadepersoneel nog voor de kat van Assange te zorgen: hij moet nu zelf de kattenbak verschonen. Advocaten van Assange zijn in beroep gegaan.

De landsadvocaat van Ecuador stelde ter zitting dat de nieuwe regels alleen bedoeld zijn om in vrede samen te wonen in zulke kleine ruimtes. Het ambassadepersoneel had onder meer klachten over het gedrag van Assange: zo zou hij op een skateboard door de gangen rijden, voetballen op het terrein en zich agressief gedragen tegenover de beveiliging. Ook bemoeide Assange zich tot onvrede van de Ecuadoriaanse regering met de politieke situatie in Catalonië.

De verstandhouding tussen Assange en Ecuador verslechtert al langer. Assange werd in 2012 onthaald door toenmalig president Rafael Correa, een verklaard criticus van de VS. Zijn opvolger Lenín Moreno wil echter graag van dit erfstuk af. In juli zou hij de laatste hand hebben gelegd aan een uitzettingsbevel. Eerder werd de internettoegang van Assange beperkt. Vorige week maakte het land bekend zich niet langer te bemoeien met gesprekken tussen Assange en de Britse autoriteiten.

Assange vroeg in 2012 asiel aan uit angst voor uitlevering aan Zweden, dat hem verdacht van het aanranden van een Zweedse vrouw. Die zaak werd in mei gesloten. In het Verenigd Koninkrijk is nog steeds een arrestatiebevel van kracht: Assange kan drie maanden celstraf krijgen voor het missen van een rechtszaak rond zijn uitlevering.

Assange vreest dat hij door de Britten uitgeleverd wordt aan de VS. De Amerikanen zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van staatsgeheimen over de oorlog in Irak.