India

Beeld van Eenheid

Foto Ajit Solanki/AP

Helikopters van het Indiase leger strooien rozenblaadjes over het grootste standbeeld ter wereld, dat deze woensdag werd onthuld in de deelstaat Gujarat. Het Standbeeld van de Eenheid, met 182 meter bijna twee keer zo hoog als het Vrijheidsbeeld in New York, is een beeltenis van Sardar Vallabhbhai Patel: een kernfiguur uit de Indiase onafhankelijkheidsstrijd.

Hij was de eerste minister van Binnenlandse Zaken van het onafhankelijke India en wordt geroemd voor het verenigd houden van het land na de afscheiding van Pakistan. Dat zijn beeltenis verrees in Gujarat, de thuisstaat van premier Narendra Modi, is geen toeval. Met name onder Modi’s nationalistische hindoeachterban is Patel, die ook wel de “IJzeren Man” werd genoemd, populair. Het ruim 350 miljoen euro kostende standbeeld, waar precies vijf jaar aan is gewerkt, moet wereldwijd een „toeristenattractie” worden, aldus Modi.