Interview

‘Ik ben niet bang om fans te verliezen’

Interview Timm De Tilburgse rapper Timmietex gaat door als Timm. Deze week bracht hij zijn nieuwe single ‘De Nacht’ uit. „Nu ben ik bezig met liedjes, met een kop en een staart.”

Dat hiphop, als muziekgenre en als lifestyle, verder reikt dan enkel de Randstad, is duidelijk. Denk aan Kraantje Pappie die Groningen uitgebreid vertegenwoordigt in zijn populaire liedjes, of aan Extince die halverwege de jaren negentig als een van de eerste rappers met een Brabantse tongval de hitlijsten overnam. En nu is er Timm, die met zijn duistere en elektronische liedjes vanuit Tilburg een nieuw geluid verspreidt.

Maar wie goed naar zijn nummers luistert, hoort een oude bekende; vroeger was Timm bekend onder de naam Timmietex. Tussen 2010 en 2013 bracht hij drie albums uit met ‘Tantu Spange Tatta’ en ‘Kruikenzeikers’ als bekendste singles. „Mijn nieuwe geluid paste totaal niet meer bij die naam”, vertelt Tim van Dongen (32) in zijn achtertuin. „En ik ben nu volwassen, daar past de naam Timm beter bij.”

Wie hem als Timmietex kent, weet dat hij het liefst vrolijk rapte op funky beats. Over het chillen met zijn vrienden, zijn stad Tilburg en opscheppend over hoe goed hij wel niet was. „Mijn muziek is nu een stuk persoonlijker geworden. Ik wil meerdere kanten van de liefde laten zien, omdat ik zelf ook door moeilijke fases in relaties ben gegaan.”

Nu ligt er een aantal nieuwe singles, waarop hij twijfel, jaloezie en de daaruit voortkomende ruzie in een relatie beschrijft. Het ene moment gedetailleerd, het andere moment abstract, waardoor de muziek continu spannend blijft.

Die muziek laat zich niet in een hokje stoppen. De sound, die hij samen met producer James Castelijn („die woonde om de hoek, dus we kwamen al snel vaak bij elkaar”) ontwikkelde, is een mix tussen hiphop en ambient, met invloeden uit trap en r&b. De muziek klinkt donker en traag, met veel bas en weinig hoge tonen. Het geeft Timm de ruimte om uitgebreid te reflecteren op de gevoelens die door hem heen lijken te schieten; over hoe hij zowel stoned als lustig door een club beweegt (in de nieuwe single ‘De Nacht’ die deze week is uitgebracht) en het volgende moment weer over hoe moeilijk het is om samen te zijn met het meisje waar hij zoveel van houdt.

De clip bij ‘De Nacht’

Tegelijk experimenteert hij met stemvervormers en zanglijnen. Het staat haaks op de boombap – de hiphopstijl die in de jaren negentig in Amerika heerste – die hij eerst maakte. „Ik wilde iets totaal anders doen en heb daarom een bericht online gezet dat er een grote verandering aan zou komen. Ik ben me ervan bewust dat ik Timmietex-fans ga kwijtraken, maar daar ben ik niet bang voor. Als je dit niet voelt, haak je af. Het belangrijkste is dat ik er zelf achter sta. Hopelijk boor ik ook een nieuw publiek aan met deze muziek.”

Timm pakt zijn telefoon er nog eens bij. Vlak voor het gesprek heeft hij zijn single ‘Opties’ losgelaten op Spotify. „Ja, ik lees alle reacties, zeker nu. Ik ben benieuwd naar wat mensen vinden van de nieuwe muziek.”

Behalve muzikant is Tim van Dongen ook docent aan de Nederlands Popacademie en de Herman Brood Academie – waar hij zelf als eerste rapper afstudeerde. Hij draagt zijn kennis over de industrie en het maken van muziek over, maar probeert zo min mogelijk beïnvloed te raken door de nieuwe generatie. „Zij bepalen wat in is, maar dat wil nog niet zeggen dat ik hen daarin moet volgen. De muziek die zij maken, zou me ook niet staan. Ik wil me totaal niet meten met de young boys. Sterker nog; als ik hen les geef, ben ik er oké mee dat ik een oude guy ben.”

Timm zit in een andere levensfase dan in zijn Timmietex-periode. „Ik ben niet meer die gast die drie keer per week in de kroeg rondhangt en continu blij loopt te doen. Ik ben gelukkig met de creatieve drang en de uiteindelijke muziek die de afgelopen periode heeft opgeleverd. Het experimenteren met nieuwe structuren van nummers, bijvoorbeeld. Voor mezelf heb ik al lang bewezen dat ik een goed rapcouplet kan schrijven. Nu ben ik bezig met liedjes. Die hebben een kop, een staart en een duidelijk verloop.”

Dat daarmee zowel de onderwerpen als de muzikale fundering wat donkerder zijn geworden, is een proces dat organisch is verlopen. „Die duistere, mellow kant zat er altijd al in, maar komt nu pas goed naar voren. Op elk van mijn vorige albums heb ik wel een of meerde introspectieve tracks. Voor de nieuwe nummers wilde ik een nieuwe vibe creëren en een gevoel losmaken bij mensen, en ik denk dat dat alleen lukt als je échte verhalen vertelt. Deze muziek komt daardoor ook echt uit mezelf.”

De nieuwe single van Timm, ‘De Nacht’, is nu te beluisteren via Spotify.