Het Russische vliegdekschip Koeznetsov blijft niets bespaard

Foto AFP

Het zit de Admiraal Koeznetsov niet mee. Zelfs wanneer het Russische vliegdekschip in een veilige haven ver weg van oorlogsgebied wordt gerepareerd, liggen rampen op de loer. Toen de Koeznetsov, die bij Moermansk wordt gemoderniseerd, te water werd gelaten voor transport, zonk het dok – nota bene een van de grootste ter wereld – door een technisch mankement. Daarna viel een zeventig ton zware kraan om, boven op het schip. Vier dokwerkers raakten gewond, naar een vijfde werd uren na het ongeval nog gezocht. De Koeznetsov liep een meterslange scheur op, maar geen onherstelbare schade. En dat allemaal terwijl de – peperdure – opknapbeurt zo hard nodig was. Het 305 meter lange vliegdekschip, het enige van de Russische marine, is volgens experts een gammele roestbak. Het schip werd eind 2016 naar de oorlog in Syrië gestuurd, maar rampen stapelden zich op. Het ging mis toen een gevechtsvliegtuig een mislukte landing maakte, kort daarvoor was al een MiG-29 in zee gestort. In 2008 kwam een bemanningslid om bij een brand. Begin 2017 werd het ‘schip van de schande’, zoals het door de Britten was gedoopt, onder internationaal gehoon naar Rusland teruggevaren voor reparatie. Ondanks het ongeval moet de reparatie in 2021 klaar zijn. (NRC)