Groningen

NAM-topman biedt excuses aan voor giftig lek in Farmsum

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) biedt excuses aan voor het lek eerder deze maand in het Groningse Farmsum, waarbij 30.000 liter giftig aardgascondensaat het riool in stroomde. „Ik wil nogmaals namens NAM onze spijt betuigen voor dit incident en onze excuses aan de omwonenden voor de overlast aanbieden”, aldus NAM-directeur Johan Atema in een verklaring. Het is hoogst uitzonderlijk dat hij persoonlijk excuses aanbiedt. Atema benadrukt dat de NAM „nooit, ook niet in het geval van deze lekkage, moedwillig zaken niet heeft gerapporteerd of achtergehouden. Elke suggestie dat dit wel het geval is, is onterecht.” Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de NAM vanwege het lek, dat dagenlang onopgemerkt bleef. De NAM zou de milieuvoorschriften hebben overtreden. (NRC)