GroenLinks wil Defensie onder verscherpt toezicht Kamer

Volgens Kamerlid Isabelle Diks zijn de problemen bij het ministerie zo groot, dat alleen verscherpt toezicht de veiligheid van Nederlandse militairen kan garanderen.

Militairen voorafgaand aan het vertrek vanaf Eindhoven Airport, om deel te nemen aan de NAVO-oefening Trident Juncture in Noorwegen.
Militairen voorafgaand aan het vertrek vanaf Eindhoven Airport, om deel te nemen aan de NAVO-oefening Trident Juncture in Noorwegen. Foto Remko de Waal / ANP

Als het aan GroenLinks ligt, komt de bedrijfsvoering van het ministerie van Defensie onder curatele van de Tweede Kamer. Volgens Kamerlid Isabelle Diks is er de laatste jaren te veel misgegaan en is het ministerie niet zelf in staat om de problemen op te lossen. Diks dient hiervoor woensdag een voorstel in aan de Tweede Kamer, of dit door een meerderheid wordt gesteund is nog onduidelijk.

Al jaren wordt Defensie geplaagd door misstanden. Alleen al dit jaar waren er schandalen als de beroerde leefomstandigheden in barakken en het gebrek aan munitie en kleding, tot dodelijke ongevallen op schietbanen en de inzet van verf met de kankerverwekkende stof Chroom-6.

Volgens Diks is het hoog tijd dat de Tweede Kamer staatssecretaris Barbara Visser van Defensie gaat helpen bij het oplossen van de problemen. Tegenover ANP spreekt Diks de wens uit dat de Kamer het als ‘groot project’ oppakt, zoals ook bij de Betuwelijn gebeurde. In die opzet moet de staatssecretaris de Kamer nauwkeurig en voortdurend op de hoogte houden van de vorderingen en de kosten. Daarbij wordt zij gecontroleerd door accountants die kijken of de Kamer wel juist geïnformeerd wordt.