Opinie

Geen (zetel)winst over de rug van patiënten

Lotfi El Hamidi

Het opzwepende geluid van de Caribische brassband staat in schril contrast met het grauwe herfstweer buiten, maar in de ontvangsthal van hoofdkantoor Zilveren Kruis Achmea zorgt het voor de nodige sfeer. Meer dan honderd mensen, onder wie medewerkers en patiënten van het failliete MC Slotervaartziekenhuis, zijn maandagmiddag naar Leiden afgereisd om verhaal te halen bij de zorgverzekeraar. „Hier is de stekker eruit gehaald, dus hier kan de stekker er ook weer in”, roept Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP. De aanwezigen, veel in rode SP-jassen, joelen door de hal. „Mensen boven winst!”

De SP manifesteert zich nadrukkelijk sinds twee ziekenhuizen vorige week hun deuren moesten sluiten. Bij het MC Slotervaartziekenhuis in Amsterdam stonden SP-activisten al op het parkeerterrein flyers uit te delen toen personeel nog te horen moest krijgen dat ze hun WW konden gaan aanvragen. „Politiek ambulance chasing”, twitterde D66-bestuurslid en zorgeconoom Michiel Verkoulen spitsvondig; SP’ers die als politieke aasgieren boven het ziekenhuis stonden te wachten om munt te slaan uit het verdriet en de boosheid van zorgmedewerkers en patiënten.

Geen winst over de rug van patiënten, zo luidt een SP-leus. Behalve zetelwinst dan.

De kritiek leg ik voor aan SP-partijvoorzitter Ron Meyer, die ook naar Leiden is gekomen. „Als Nederland woedend is over een pervers systeem dat wel banken redt maar ziekenhuizen failliet laat gaan, dan moeten we wel vooraan staan”, zegt hij. „Tot voor kort dachten we dat de begrippen ziekenhuizen en failliet in één zin in een rijk en welvarend land als de onze niet zou kunnen. Maar dat is dus wel wat je krijgt als de zorg een speelbal voor de commercie wordt.”

Voorspelbare uitspraken, geheel in lijn van wat de SP al sinds 2006 consequent verkondigt toen het ziekenfonds werd afgeschaft en de marktwerking in de zorg werd ingevoerd. Maar valt er wat te zeggen voor de acties van de SP? De aanwezigheid en betrokkenheid van politici bij zulke gebeurtenissen kunnen het gevoel van machteloosheid bij burgers wegnemen. Een schrale troost, maar toch.

Een „ideologische hobby”, zo typeerde Verkoulen de actie van de SP bij het Slotervaartziekenhuis. Maar is marktwerking in de zorg niet net zo ideologisch bepaald? Zo wil minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) in ieder geval niets veranderen aan het huidige stelsel, ondanks de twaalf ziekenhuizen die ook dreigen om te vallen. „Daar zijn we heel terughoudend mee”, zei hij onlangs. „Ik sta achter dit systeem en geloof erin.” De vraag is of mensen er straks nog in geloven wanneer zij zien dat ‘hun’ ziekenhuizen omvallen.

Lotfi El Hamidi (L.elHamidi@nrc.nl@Lotfi_Hamid) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.