Fors minder uien en aardappelen dit jaar door droogte

Het Centraal Bureau voor de Statistiek schat dat de ui-oogst dit jaar 44 procent onder die van vorig jaar zal liggen.

Door de langdurige droogte levert een hectare grond veel minder kilo's aardappelen op dan normaal.
Door de langdurige droogte levert een hectare grond veel minder kilo's aardappelen op dan normaal. Foto Lex van Lieshout/ANP

Door de langdurige droogte afgelopen zomer dreigt er een misoogst voor uien en aardappelen. Voorlopige schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijzen uit dat boeren dit jaar 44 procent minder uien uit de grond zullen halen, en 23 procent minder aardappelen.

Ook suikerbietboeren hebben het in 2018 zwaar. Bij hen is de verwachte oogst 13 procent lager. Het CBS tekent aan dat de definitieve cijfers, die het eind januari bekendmaakt, kunnen verschillen. Die kunnen hoger, maar ook lager uitpakken. Zo was de aardappelopbrengst in 2015 9 procent lager dan het CBS aanvankelijk schatte.

De opbrengsten kunnen per regio veel verschillen. Eerder deze maand inventariseerde landbouworganisatie LTO dat de zwaarst getroffen gebieden een tot 60 procent mindere oogst kunnen hebben.

Lees ook: De aardappelen zijn klein dit jaar

Knollen

Of de slechte oogst betekent dat aardappels en aardappelprodocuten duurder worden, is volgens een CBS-woordvoerder nog onduidelijk, zei hij tegenover ANP.

“Er komen minder aardappelen van het land, dus ze zullen van elders moeten komen om de frietwinkels te bevoorraden en wat daarmee gaat gebeuren is afhankelijk van de voorraad in het buitenland. Het is een hele internationale markt. Zeker de pootaardappelen worden massaal naar het buitenland geëxporteerd.”

Wel een zeker gevolg van de droogte is dat de aardappelen dit jaar kleiner zullen zijn, zei een Noord-Brabantse boer eerder tegen NRC. “Ze hebben geleden onder de droogte en de hitte. Daardoor krijgen de aardappelen een klap, die ze tijdens de groei maar heel langzaam te boven komen.”