‘Dumoulin moet helemaal niet naar de Tour’

Ronde van Italië 2019 Met drie tijdritten lijkt het parcours van de Giro 2019 Tom Dumoulin op het lijf geschreven. Toch verkiest hij waarschijnlijk de Tour.

De Italiaanse renner Elia Viviani (links) en winnaar van de Giro Chris Froome bij de presentatie van het parcours.
De Italiaanse renner Elia Viviani (links) en winnaar van de Giro Chris Froome bij de presentatie van het parcours. Foto Matteo Bazzi/EPA

Lance Armstrong wist het al een dag voordat woensdag in Milaan het routeschema van de 102de editie van de Ronde van Italië werd gepresenteerd. Moet Tom Dumoulin in 2019 kiezen voor de Giro of, wat zijn eigen voorkeur lijkt te hebben, voor de Tour de France? „Hij moet helemaal niet naar de Tour gaan”, adviseerde Armstrong in zijn podcast The Move.

De Giro van 2019 begint en eindigt met een individuele tijdrit. Op 11 mei starten de renners in Bologna met een klimtijdrit van 8,2 kilometer met aan het slot de beklimming van de San Luca, vaste scherprechter in de najaarskoers Giro del’Emilia. Ook in de slottijdrit van 15,6 kilometer naar Verona moet worden geklommen. En dan is er nog de negende etappe, een tijdrit over 34,5 kilometer, geleidelijk oplopend naar 650 meter hoogte in San Marino.

Tijdritten

Met ruim 58 kilometer tijdrijden in totaal lijkt de Giro van 2019 op het lijf geschreven van Dumoulin, specialist in (klim)tijdritten. Ter vergelijking: in de Tour van volgend jaar staat slechts één individuele tijdrit van niet meer dan 27 kilometer op het schema, naast een ploegentijdrit van 28 kilometer.

Lees meer over 2018 als succesvol wielerjaar voor Nederlandse renners: De koers kleurde oranje dit jaar

Toch lijkt de kopman van Sunweb, in 2017 winnaar van de Giro en dit jaar tweede in Giro én Tour, een voorkeur te hebben voor Frankrijk. „De keuze is nog niet gemaakt, maar ik wil graag en de ploeg wil graag dat ik naar de Tour ga”, zei hij vorige week na de presentatie van het Tourparcours. De optie Giro en Tour hield hij voor onwaarschijnlijk.

Met vijf aankomsten bergop en meerdere cols boven 2.000 meter is de Tour volgend jaar volgens Armstrong meer geschikt voor klimmers dan voor Dumoulin. Toch bevat ook de Giro van 2019 volop zware bergritten. De honderdste geboortedag van Fausto Coppi wordt herdacht met ritten naar diens woonplaats Novi Ligure en Pinerolo, waar de campionissimo in 1949 na een ongeëvenaarde solo won met elf minuten voorsprong. De slotweek is vol aankomsten bergop. Vooral de zestiende etappe oogt moordend: 226 kilometer lang, 5.700 hoogtemeters, met onder meer de Gavia en Mortirolo.

„Een beest”, typeerde Chris Froome de koninginnerit bij de presentatie. Ook de titelverdediger twijfelt over zijn deelname. „Daar hebben we nog geen besluit over genomen.”