Duitse horrorverpleger bekent honderd moorden

Bekentenis Verpleger Niels Högel werd eerder veroordeeld voor twee moorden. Nu erkent hij honderd patiënten te hebben vermoord.

Högel dinsdag in de rechtbank.
Högel dinsdag in de rechtbank. Foto FOCKE STRANGMANN/EPA

De Duitse voormalige verpleger Niels Högel heeft dinsdag toegegeven dat hij honderd patiënten heeft omgebracht. Högel (41) legde zijn bekentenis af in de rechtbank in de Noord-Duitse stad Oldenburg, waar hij terechtstaat voor de reeks moorden.

Högel pleegde zijn misdaden van 2000 tot en met 2005, toen hij in een ziekenhuis in Oldenburg en in een kliniek in Delmenhorst werkte. Hij gold als een betrokken verpleger. Högel spoot zijn slachtoffers een stof in die ernstige hartproblemen veroorzaakte. Dat deed hij zodat hij vervolgens zelf de reanimatie kon verrichten - om verveling tegen te gaan en indruk te maken op collega’s, gaf Högel al toe.

Vaak mislukten de reanimaties. De patiënten die Högels injectie niet overleefden, waren tussen de 34 en 96 jaar oud. De zitting begon dinsdag met een minuut stilte voor de slachtoffers.

Högel werd in 2005 betrapt. Een collega nam bloed af bij een patiënt die plotseling ernstige hartritmestoornissen kreeg en ontdekte daarin het medicijn dat Högel gebruikte. In één jaar tijd was het gebruik van het medicijn in het ziekenhuis verviervoudigd.

Figuren in een spel

Wegens poging tot moord moest Högel 7,5 jaar de cel in. Aandacht voor de zaak leidde tot verdere verdenkingen. Al snel kwamen er nog tientallen verdachte sterfgevallen aan het licht. Politie en justitie openden uiteindelijk een onderzoek, dat uitmondde in een veroordeling tot levenslang in 2015 voor de moord op twee patiënten en poging tot moord op vier anderen. „De mensen waren figuren in een spel voor u”, zei de rechter destijds tegen hem. „Een spel waarin alleen u kon winnen, en de anderen alles konden verliezen.”

Ook daarna ging het onderzoek door. Ruim 130 lichamen werden opgegraven. Eind vorig jaar kwam er een aanklacht tegen Högel voor 97 moorden.

Levenslang gestraften kunnen in Duitsland na vijftien jaar vervroegd vrijkomen. Een tweede veroordeling verandert niets aan Högels strafmaat, maar maakt vervroegde vrijlating onwaarschijnlijk. Het proces loopt door tot volgend jaar mei.