De Balie

Syriër alsnog vast op verdenking terrorisme

De Syriër die vorig jaar werd herkend als lid van een terreurgroep in debatcentrum De Balie in Amsterdam is een jaar later aangehouden op verdenking van terrorisme. Volgens het OM is de 32-jarige Syriër vermoedelijk actief geweest bij de terreurgroep Jabat al-Nusra, die verwant is aan Al-Qaeda. Bij zijn aanhouding dinsdag is de woning van de man door de politie doorzocht en zijn gegevensdragers en reisdocumenten in beslag genomen. De man wordt naast deelneming aan een terroristische organisatie ook verdacht van het witwassen van geld. Volgens inlichtingendienst AIVD is de verdachte afkomstig uit Raqqa en heeft hij deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Mogelijk is hij betrokken geweest bij aanslagen, waarbij veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen. (NRC)