CDU-leider

Drie kandidaten voor Merkels opvolging en een sleutelfiguur

Wie volgt Angela Merkel op als leider van de CDU? Dit zijn de vier potentiële opvolgers.

Van links naar rechts: Jens Spahn, Armin Laschet, Annegret Kramp-Karrenbauer en Friedrich Merz.
Van links naar rechts: Jens Spahn, Armin Laschet, Annegret Kramp-Karrenbauer en Friedrich Merz. Foto's EPA

De meest verrassende kandidaat die zich tot nu toe beschikbaar heeft gesteld om Merkel op te volgen is Friedrich Merz (62), die sinds 2009 geen politieke functie meer heeft gehad. Populair is hij nog steeds bij de economisch liberale en maatschappelijk conservatieve vleugels van de partij. Met Merkel kwam hij in 2002 hard in botsing, toen hij zijn positie als fractievoorzitter aan haar verloor. Dinsdag zei hij dat Merkel respect verdient. Merz is commercieel advocaat en onder meer voorzitter van de raad van commissarissen van de Duitse tak van de grote vermogensbeheerder BlackRock.

Hoewel de bondskanselier geen voorkeur uitspreekt voor wie haar moet opvolgen, geldt Annegret Kramp-Karrenbauer (56) als Merkels favoriet. Of dat in haar voordeel werkt is de vraag. Ze verdiende haar sporen als minister-president in de kleine deelstaat Saarland, waar ze de CDU aan een verrassend grote zege hielp bij de verkiezingen van 2017. Sociaal-economisch is ze centrumlinks, cultureel conservatief. Dit jaar sloeg ze Merkels aanbod om minister te worden af, ze wilde secretaris-generaal van de CDU worden. In die rol heeft ze een groot sterk netwerk in de partij opgebouwd.

Binnen de CDU heeft Jens Spahn (38) zich keer op keer als tegenspeler van Angela Merkel opgesteld. Met kritiek op haar vluchtelingenpolitiek maakte hij zich geliefd bij de conservatieve vleugel van de partij. Maar een toonbeeld van de oude CDU is hij als openlijke en vorig jaar getrouwde homo zeker niet. Spahn zoekt graag het debat met provocerende uitspraken. In de vorige regering was hij staatssecretaris van Financiën, nu is hij minister van Volksgezondheid. In die rol heeft hij zijn sociale profiel versterkt. Spahn is een bewonderaar en vriend van de Oostenrijkse kanselier Kurz.

Een sleutelfiguur in de opvolgingsstrijd is Armin Laschet (57), de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Of hij zich kandidaat stelt voor Merkels opvolging wil hij nog niet zeggen. Maar omdat eenderde van de leden die op het CDU-partijcongres over de opvolging mogen stemmen uit zijn deelstaat afkomstig is, kan het van beslissend belang zijn voor wie Laschet zijn steun uitspreekt. Anders dan veel partijgenoten is hij na 2015 pal achter Merkel en haar vluchtelingenbeleid blijven staan – en won daar in 2017 ook nog de deelstaatverkiezingen mee.