Begrotingsruzie

Hoekstra: Italiaanse begroting niet goed genoeg

De situatie rond de begroting van Italië is „een lakmoesproef” voor de samenwerking binnen de Europese Unie. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) gezegd. Als het Brussel niet lukt de kwestie tot een goed einde te brengen „dan raakt dat direct andere terreinen waarop het belangrijk is dat we binnen Europa samenwerken en ons aan afspraken houden”, zei Hoekstra. Brussel droeg Rome vorige week op de financiële plannen voor 2019 bij te stellen, omdat de toch al veel te hoge staatsschuld anders nog verder oploopt. De regering van premier Giuseppe Conte heeft nog twee weken om met nieuwe plannen te komen. „De bal ligt nu eerst bij Italië”, aldus Hoekstra. En dat land zal volgens hem echt met een betere begroting moeten komen. „De oorspronkelijke was gewoon niet goed genoeg.” (ANP)