Aandeelhouders Adyen hoog in nieuwe Quote 500 door succesvolle beursgang

De vier oprichters bezitten samen naar schatting 3,4 miljard euro. Verder blijkt dat de 500 rijkste Nederlanders het afgelopen jaar opnieuw een stuk rijker werden.

Pieter van der Does, CEO Adyen.
Pieter van der Does, CEO Adyen. Foto Adyen

Door de succesvolle beursgang van betaalbedrijf Adyen heeft Nederland er enkele superrijken bij. Oprichters Pieter van der Does, de gebroeders Joost en Arnout Schuijff en John Caspers bestormen dit jaar de Quote 500, de jaarlijkse lijst met vijfhonderd rijkste Nederlanders die deze week verscheen. Samen bezitten de vier ondernemers naar schatting 3,4 miljard euro.

Arnout Schuijff is door de sterke koersstijging die Adyen na de beursgang doormaakte zelfs miljardair geworden, schrijft Quote. Zijn vermogen wordt geschat op 1,1 miljard euro, waarmee hij de 24e plaats in de lijst bereikt. Dat Schuijff hoger eindigt dan zijn medeoprichters is volgens Quote omdat hij slechts een klein deel van zijn aandelen van de hand heeft gedaan - „voor een schamele 60 miljoen euro” - en daardoor optimaal profiteerde van de populariteit van het nieuw beursfonds.

Net als de jongere Schuijff-broer had ook Van der Does vorig jaar al een plekje in de Quote 500. Door de koersexplosie van Adyen staat hij nu echter bijna tweehonderd plaatsen hoger, met een bezit van 810 miljoen euro. John Caspers en Joost Schuijff zijn allebei nieuw in de lijst, met een geschat vermogen van respectievelijk 770 miljoen en 680 miljoen euro.

Ruim buiten de top 100 staat overigens nog een andere Adyen-aandeelhouder van het eerste uur: prinses Mabel. Zij bezat ten tijde van de beursgang in juni 1,85 procent van de aandelen en verkocht eenderde daarvan voor ongeveer 40 miljoen euro. Samen met de snel gestegen waarde van haar resterende belang schat Quote haar vermogen op 240 miljoen.

Lees ook: Hoe werd Adyen in één dag twee keer zoveel geld waard?

Wat opvalt in de ranglijst van dit jaar is dat de vijfhonderd rijkste Nederlanders opnieuw een stuk rijker zijn geworden. Hun totale geschatte vermogen komt uit op ruim 163 miljard euro. Dat is 11,6 procent meer dan in 2017, een toename die ruim boven het groeitempo van de Nederlandse economie ligt. In de top 10 van de lijst is weinig veranderd. De rijkste Nederlander is ook nu weer Charlene de Carvalho-Heineken, bestuurder en grootaandeelhouder van bierbrouwer Heineken (12,8 miljard euro).

Toch zijn er niet alleen winnaars. Zo verloor Piet Vroon, eigenaar van de Zeeuwse rederij Vroon, bijna 39 procent van zijn vermogen nadat zijn bedrijf een verlies van honderden miljoenen leed. Een andere grote verliezer is Dennis Okhuijsen, financieel topman van het Franse kabelbedrijf Altice. Zijn bezit werd vorig jaar geschat op 280 miljoen euro, vanwege het riante optie- en aandelenpakket bij zijn werkgever. Door de koersdaling van het laatste jaar is hij nu uit de lijst verdwenen.