Zo’n krul is niets bijzonders

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: civiel recht .

Foto Getty Images

Fabrikant Dobla uit Heerhugowaard denkt dat zijn staafjes en krullen van tweekleurige chocolade zo bijzonder zijn dat ze voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen. Maar ook in hoger beroep komt er van die aanspraak niets terecht. „Zowel de vorm als de contrasterende streepdecoratie in een afwijkende kleur chocola zijn zo triviaal dat zij niet aan de oorspronkelijkheidseis voldoen, ook niet in combinatie. […] Hier valt geen eigen creatieve keuze van de maker te ontdekken”, oordeelt het gerechtshof Amsterdam. Dobla brengt de chocoladedecoraties sinds 2004 op de markt. Het had de zaak aangespannen tegen concurrent Chocolate King uit Heiloo, een bedrijf waarbij twee oud-werknemers nauw betrokken zijn en dat sinds 2009 ook chocoladestaafjes en -krullen maakt. Dobla verwijt Chocolate King bovendien bewust en opzettelijk zijn meest succesvolle producten klakkeloos te kopiëren. Maar het hof acht ongeoorloofde concurrentie door slaafse nabootsing niet bewezen, temeer daar de machine-inrichting van beide bedrijven wezenlijk anders is. De gewraakte producten verschillen volgens het hof voldoende om in de markt van professionele afnemers, zoals patisserieën, gevaar voor verwarring in de weg te staan.

Uitspraak: ECLI:NL:GHAMS:2018:3747