VN wil onafhankelijk onderzoek naar moord Khashoggi

VN-mensenrechtenchef Bachelet zegt in een verklaring dat internationale waarnemers toegang moeten krijgen tot het bewijsmateriaal en getuigen.

Het Saoedische consulaat in Istanbul.
Het Saoedische consulaat in Istanbul. Foto Murad Sezer / Reuters

VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Internationale experts moeten toegang krijgen tot bewijsmateriaal en getuigen, stelt Bachelet dinsdag in een verklaring.

Ook roept de mensenrechtenchef Saoedi-Arabië op om de locatie van het lichaam van Khashoggi te onthullen, zodat er een autopsie uitgevoerd kan worden. De Saoedische journalist die in de VS woonde en voor de The Washington Post schreef ging op 2 oktober het consulaat in Istanbul binnen om zijn scheiding te regelen en kwam daarna niet meer naar buiten. Turkije zegt bewijs te hebben dat Khashoggi door een doodseskader is vermoord in het consulaat. Hij zou eerst zijn gemarteld, daarna zijn vermoord en in stukken gezaagd.

Lees hier het blog terug over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi

Saoedi-Arabië heeft inmiddels toegegeven dat de moord heeft plaatsgevonden, maar zegt dat de moordenaars losgeslagen waren en op eigen houtje opereerden. Saoedi-Arabië voert samen met Turkije momenteel een onderzoek uit naar de moord. Mensenrechtenchef Bachelet omschrijft de dood van Khashoggi in de verklaring als een “schokkende brutale moord”.

Bachelet, die begin dit jaar nog president van Chili was en in september Zeid Ra’ad Al Hussein opvolgde als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, zegt dat “gezien de betrokkenheid van hoge Saoedische functionarissen” het onderzoek zeer serieus genomen moet worden.

Snel afronden

Eerder op de dag bezocht de Saoedische openbaar aanklager het consulaat in Istanbul, waar hij met betrokkenen heeft gesproken. Ook bezocht aanklager Saud al-Mojeb de rechtbank in Istanbul waar hij overleg heeft gehad met de Turkse openbaar aanklager. De Turkse president Erdogan herhaalde dinsdag dat het onderzoek snel afgerond moet worden. “Dit moet nu worden opgelost, het heeft geen zin om excuses te verzinnen.”

Een dag eerder riep de Turkse verloofde van Khashoggi, Hatice Cengiz, wereldleiders onder wie Donald Trump op om ervoor te zorgen dat de dood van haar verloofde niet in de doofpot wordt gestopt door Saoedi-Arabië. Zowel vanuit Europa als Amerika wordt druk uitgeoefend op Saoedi-Arabie om tot een “onafhankelijk onderzoek” te komen.