Verpleeghuizen willen flexibeler kunnen omgaan met extra budget

Het kabinet trok vooral extra geld uit voor nieuw personeel, maar dat is niet zo makkelijk te vinden. Geef ook innovatie ruimte, zegt de branche.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Robin Utrecht/ANP

Zorgbedrijven willen meer vrijheid bij de besteding van het extra geld dat is vrijgemaakt voor de verpleeghuiszorg. Ten minste 85 procent van het extra budget moet komend jaar gebruikt worden voor het aantrekken van nieuw personeel, maar zoveel mensen zijn volgens zorgbranchevereniging Actiz niet direct te vinden. De instellingen zeggen het geld ook goed te kunnen gebruiken voor andere doeleinden.

Het kabinet steekt deze regeerperiode 2,1 miljard euro extra in de verpleeghuiszorg. De zorginstellingen zijn daar blij mee en weten dat volgens Actiz ook goed te besteden, is in een dinsdag verschenen rapport te lezen. Ze zijn minder gelukkig met alle oormerken, regelingen, procedures en voorwaarden die de zorgbudgetten met zich meebrengen. Die leiden volgens de vereniging niet alleen tot grote administratieve druk, maar zouden ook creatieve initiatieven in de weg staan die de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren:

“Een goed voorstel past vaak net niet onder één van de regelingen, of moet daarvoor met veel kunst- en vliegwerk worden aangepast. Zo schieten de regelingen hun doel voorbij.”

Innovatie

Eerder deze maand toonde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) zich nog opgetogen over de plannen voor kwaliteitsverbetering die de instellingen voor komend jaar gemaakt hebben. Dankzij afspraken met onder meer Actiz en de zorgverzekeraars hebben de zorginstellingen veel vrijheid gekregen om het geld naar eigen inzicht te besteden, schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat maximaal 15 procent van het extra budget uitgegeven mag worden aan zaken anders dan personeel, is volgens de minister nodig om de kwaliteitsdoelstellingen te behalen die eerder zijn opgesteld.

De verbeteringen liggen volgens Actiz op koers, maar voor de langere termijn pleit de organisatie voor meer structurele veranderingen. Zorgmedewerkers zouden vooral mogelijkheden zien om meer gebruik te maken van technologie, maar zijn bang dat daar in het huidige beleid geen plek voor is:

“We doen daarom een dringend beroep op de minister om het aantal regelingen en verantwoordingslijnen per 2020 sterk te verminderen, innovaties meer kans te bieden en de financiële kaders hiervoor te verruimen, zodat we ons gezamenlijke doel ook daadwerkelijk bereiken.”

De brancheorganisatie wil ook dat er nagedacht wordt over de zorg in de verdere toekomst. Het is volgens Actiz tijd voor een “breder maatschappelijk debat”, onder meer over de rol die mantelzorgers spelen en woonvormen tussen een zelfstandige woning en een verpleeghuis in.

Lees ook: Mantelzorg ligt niet iedereen: ‘Ik wil ook gewoon haar dochter zijn’