‘Twitter voor extreem-rechts’ offline na aanslag Pittsburgh

Sociale media Internetbedrijven keren zich af van Gab, het ‘Twitter voor extreem rechts’. Het platform liet de schutter van Pittsburgh er antisemitische beledigingen plaatsen.

Het oude Gab-logo leek op de extreem-rechtse mascotte Pepe the Frog.
Het oude Gab-logo leek op de extreem-rechtse mascotte Pepe the Frog.

Het Amerikaanse sociale medium Gab is zondag offline gegaan nadat een van de gebruikers, Robert Bowers, elf mensen doodschoot in een synagoge in Pittsburgh. Op Gab plaatste hij zijn laatste boodschap voor de aanslag: „Val dood met je beleefdheden, ik ga naar binnen.” Eerder plaatste Bowers op Gab antisemitische scheldpartijen en dreigementen.

Provider Godaddy zegde de samenwerking op omdat Gab de voorwaarden zou schenden, mede door „geweld aan te moedigen”. Eerder verbraken Microsoft, betaaldiensten als Paypal en Stripe, en hostingbedrijf Joyent de samenwerking. Apple en Google weigerden vorig jaar de Gab-app in hun winkel te plaatsen.

Gab wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de aanslag omdat de site een thuishaven is voor extreem-rechtse opiniemakers, neonazi’s en complotdenkers. Gab beschouwt haatzaaien als onlosmakelijk onderdeel van de vrije meningsuiting, en treedt hier dus niet tegen op.

Gab reageert via Twitter furieus op de verbanning van internet. Volgens de tweets heeft Gab de aanslag meteen scherp veroordeeld, zou het oproepen tot geweld en terreur niet tolereren , en heeft het zelf (na de aanslag) de antisemitische berichten van Bowers gemeld aan de politie. Volgens Gab is er op het gebied van haatzaaien veel meer te vinden op grotere sites als Twitter en Facebook.

Censuur van Silicon Valley

Gab werd in 2016 opgericht door de Amerikaanse tech-ondernemer Andrew Torba als alternatief voor Twitter. De site lijkt ook op Reddit: er is een systeem waarmee de gebruikers berichten omhoog en omlaag stemmen. Torba begon uit onvrede met het strengere optreden van Facebook en Twitter tegen extreem-rechtse gebruikers. Volgens hem is dit een vorm van censuur door het „elitaire uitschot van Silicon Valley” en het „compleet linkse Big Social-monopolie”. De site heet nadrukkelijk gebruikers welkom die van algemene sociale media worden verbannen. Gab heeft naar eigen zeggen 800.000 gebruikers. Volgens Reuters haalde het vorig jaar 1 miljoen dollar op met crowdfunding en leed het 200.000 dollar verlies.

Andrew Torba stelt dat de vrije meningsuiting zijn speerpunt is, en dat zijn dienst openstaat voor alle gezindten. Zijn publiek zou bestaan uit „libertaire conservatieven, gewone mensen uit de arbeidersklasse”. Maar volgens een onderzoek van Princeton en drie andere universiteiten heeft het netwerk een extreem-rechtse signatuur. Het bevat veel haatzaaierij en racisme en „reageert sterk op gebeurtenissen die met wit nationalisme en Donald Trump te maken hebben.”

Extreem-rechts netwerk

Gab behoort tot het groeiende netwerk van extreem-rechtse websites en diensten, opgericht uit onvrede met de grote platforms, waar mensen die bijvoorbeeld hun racisme willen uiten steeds vaker tegen restricties aanlopen. Volgens techblad Wired zullen dit soort alternatieven nooit groter groeien dan kleine echokamers. Omdat ze geen goed verdienmodel hebben, en omdat mensen die hun politieke overtuiging willen uitdragen een zo groot mogelijk publiek zoeken, waardoor ze toch weer terugkeren naar de grote platforms.

Via Twitter is Torba bezig met een lange tirade tegen ‘Big Social’. Logisch, gezien zijn verbanning, maar de afkeer heeft ook een persoonlijke tint. Torba heeft zelf in Silicon Valley gewerkt, waar hij als beginnende ondernemer uit Philadelphia het advertentiebedrijf Kuhkoon begon. Hij trad toe tot start-up-netwerk Y Combinator, maar rond de verkiezing van Trump in 2016 kreeg hij op Facebook ruzie en werd hij eruit gegooid. Volgens Y Combinator had hij mensen racistisch bejegend en geïntimideerd. Volgens Torba is het linkse Silicon Valley intolerant tegen conservatieve christenen en Trump-aanhangers zoals hij.