Hevige sneeuwval legt grote delen Frankrijk plat

Zeker achthonderd auto’s kwamen maandagavond muurvast te zitten op de N88 in Haute-Loire. Daar was het vorige week nog 26 graden.

Een auto baant zich een weg door de besneeuwde Auvergne.
Een auto baant zich een weg door de besneeuwde Auvergne. Foto Thierry Coccolan/AFP

In Frankrijk zijn door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen 195.000 huishoudens zonder stroom komen te zitten. Vooral in de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes, Centre-Val de Loire en Limousin is het bar en boos. Op sommige plekken ligt het dertig tot veertig centimeter dik.

Medewerkers van netbeheerder Enedis zijn druk met herstel van de elektriciteit, maar sommige gebieden zijn simpelweg nog onbegaanbaar, zegt een woordvoerder tegen het persbureau AFP. Op het Franse eiland Corsica hebben 21.000 huishoudens geen stroom door toedoen van storm Adrian. Corsica is op een ander net aangesloten dan het Franse vasteland.

Tekst loopt door onder de kaart.

Er valt dit jaar eerder dan anders veel sneeuw in Frankrijk. Ook op plaatsen waar de temperaturen vorige week nog zomers waren, zoals de regio Haute-Loire. Zeker achthonderd auto’s kwamen er maandagavond muurvast te zitten op de N88. Bijna tweehonderd mensen brachten de nacht door in een noodopvang. Niet meer dan tien dagen geleden gaf de thermometer in het gebied nog 26 graden aan.

Weerdienst Météo Express, dat ook voorspellingen over Wallonië, Luxemburg en Zwitserland doet, zegt dat de temperaturen in de loop van dinsdag weer stijgen en de sneeuw wegtrekt naar het noordwesten. Het KNMI verwacht in Nederland de komende dagen geen sneeuw.

Twitter avatar MeteoExpress Météo Express ❄ La neige abondante a forcé 800 véhicules à passer la nuit sur la RN88 (Loire) entre Saint-Étienne & Le Puy. Images de @LCI ce mardi matin. https://t.co/LYThXBDVlz