Syriër uit De Balie alsnog aangehouden op verdenking terrorisme

De 32-jarige man werd vorig jaar door Syrische activisten in debatcentrum De Balie in Amsterdam herkend als terrorist. Hij werd niet direct opgepakt.

Debatcentrum De Balie in Amsterdam.
Debatcentrum De Balie in Amsterdam. Foto ANP

De Syriër die vorig jaar werd herkend als lid van een terreurgroep in debatcentrum De Balie in Amsterdam is een jaar later aangehouden op verdenking van terrorisme. Volgens het OM is de 32-jarige Syriër voor zijn komst naar Nederland vermoedelijk actief geweest bij de terreurgroep Jabat al-Nusra, die verwant is aan Al-Qaeda.

Bij zijn aanhouding dinsdag is de woning van de man door de politie doorzocht en zijn gegevensdragers en reisdocumenten in beslag genomen. De man wordt naast deelneming aan een terroristische organisatie ook verdacht van het witwassen van geld. Hij zou onder een valse naam naar Nederland zijn gereisd en een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen. Volgens inlichtingendienst AIVD is de verdachte afkomstig uit Raqqa en heeft hij deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Mogelijk is hij betrokken geweest bij aanslagen, waarbij veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Lees ook: Een IS’er hier, en hij wordt niet opgepakt?

De man werd op 14 september vorig jaar herkend als IS-strijder door leden van het journalistieke burgercollectief Raqqa IS Being Slaughtered op een debatavond in De Balie. Toen de Syrische activisten een foto van de man die in het publiek zat probeerden te maken, sloeg hij op de vlucht. Jabat al-Nusra werkte aanvankelijk samen met Islamitische Staat (IS), maar de twee groepen keerden zich na onenigheid in 2014 af van elkaar. Daarbij liepen sommige milities binnen al-Nusra over naar IS. Of de aangehouden Syriër ook voor beide terreurorganisaties actief is geweest, is nog onduidelijk. Het OM kon desgevraagd hier geen uitleg over geven.

Beperkte dreiging

Het heeft bijna een jaar geduurd voordat de man is gearresteerd. Dat gebeurde niet eerder omdat volgens het OM uit het onderzoek naar voren kwam dat er “geen onmiddelijke dreiging uitging van de verdachte” en omdat er in Syrië “moeilijk onderzoek gedaan kan worden”. Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid schreef eerder in een brief aan de Tweede Kamer dat er een “serieus onderzoek” naar de man liep. Ook beloofde hij de Kamer dat de man goed in de gaten werd gehouden door de AIVD.

Het onderzoek werd volgens een woordvoerder van het OM gestart na het incident bij De Balie. Daarvoor was de man “in ieder geval niet bij het OM in beeld”. Of de man wel al in beeld was bij de inlichtingendiensten, is niet bekend. Wel zeggen het OM en de AIVD dat er diverse gevallen bekend zijn van IS-strijders die met de vluchtelingenstroom zijn meegekomen naar Europa.