Snoeken gaan op goudvissen jagen

Foto Istock

In Arnhem worden vijftien snoeken losgelaten om in de Sint-Jansbeek op goudvissen te jagen. Zondag werden al 186 goudvissen uit de beek gevist, die door het stadscentrum loopt naar de Rijn. Supporters van de Arnhemse voetbalclub Vitesse hadden begin dit jaar als grap goudvissen uitgezet in de beek. Die werd eind vorig jaar in ere hersteld, maar zag direct troebel door het vele afval dat erin gegooid werd. Arnhemmer Rob Garritsen bedacht met medefans de beek op te fleuren. Maar volgens het Waterschap Rijn en IJssel kunnen de exotische nieuwkomers de vissen die wel in het gebied horen verdringen. Zo zwemt in de beek onder meer de kroeskarper, waar het volgens het Waterschap niet goed mee gaat. Het risico dat deze met goudvissen kruist kan op den duur het einde van die soort betekenen, legt ecoloog Matthijs de Vos uit. Of dat al gebeurd is weet de De Vos niet. „Maar we wilden het wel voor zijn en ingrijpen voor er honderden goudvissen de Rijn in zwemmen.”

De zondag gevangen goudvissen zijn overgebracht naar de vijver van een professionele visser, met als doel de goudvissen zo veel mogelijk te sparen. Met de snoeken moet volgens ecoloog Matthijs de Vos in de Sint-Jansbeek een natuurlijk systeem ontstaan. „Zondag kwamen we bijvoorbeeld witvoorns tegen, riviergrondels en baarzen. Die kunnen prima naast de snoek leven.” (NRC)