RKC stunt in beker door winst op PSV

In Eindhoven verloor de nummer één van de Eredivisie met 2-3 van RKC Waalwijk, nummer 14 uit de Keuken Kampioen divisie.

RKC-verdediger Ingo van Weert kopt de 1-1 binnen uit een corner.
RKC-verdediger Ingo van Weert kopt de 1-1 binnen uit een corner. Foto Joep Leenen/ANP

Met tien overwinningen op rij staat PSV fier aan kop in de Eredivisie, maar na twee wedstrijden zit de strijd om de KNVB-beker er al weer op. De Eindhovenaren, aangetreden met elf wisselspelers, wisten dinsdagavond op eigen veld niet te winnen van eerstedivisionist RKC Waalwijk. De nummer 14 van de Keuken Kampioen divisie was zeer verrassend in de verlenging met 3-2 te sterk.

Darren Maatsen was de grote man bij de club uit Waalwijk door twee keer te scoren.

Kans voor wisselspelers

PSV-trainer Mark van Bommel had in de tweede ronde van de KNVB-beker de kans gegeven aan spelers die weinig spelen. Zo stond de Franse verdediger Nicolas Isimat-Marin, vorig seizoen nog basisspeler, in de basis net als aankopen Trent Sainsbury en Érick Gutierrez.

Het wisselbeleid leek geen problemen op te leveren. Al binnen 25 seconden scoorde de Mexicaan Gutierrez. Na de vroege goal bleef PSV de aanval te zoeken, maar veel kansen leverde het niet op. Binnen een half uur kwam RKC terug in de wedstrijd door een doelpunt van verdediger Ingo van Weert, hij kopte knap binnen na een corner. Voor rust kon de koploper van de Eredivisie weer op voorsprong komen, maar deze kansen waren niet besteed aan Cody Gakpo, Gutiérrez en Bart Ramselaar.

Met zeer veel geluk kwam PSV een kwartier voor tijd toch op 2-1. RKC-keeper Etienne Vaessen maakte een enorme fout door de bal in te leveren bij PSV-aanvaller Maurio Junior die de doelman omspeelde en raak schoot. Toch lukte het de Eindhovenaren niet om de voorsprong vast te houden. In blessuretijd strafte oud-Ajaxied Maatsen slecht verdedigen van Isimat-Marin af en in de tweede helft van de verlening maakte hij de verrassing compleet door de winnende treffer binnen te schieten.

Ook bekerstunt amateurs AFC

Ook de Amsterdamse amateurclub AFC heeft dinsdagavond gezorgd voor een bekerstunt. Na de 5-0 winst op Telstar werd ook eerstedivisionist Top Oss verslagen. De Amsterdammers die speelden in het Olympisch Stadion wonnen met 1-0 door een doelpunt van Yordi Teijsse. Door de winst heeft AFC zich geplaatst voor de achtste finales.