Rijksmuseum koopt zeldzaam sculptuur Willem van Oranje

Miniatuur-buste Op een veiling in Parijs heeft het Rijksmuseum een zeldzame kleine buste van Willem van Oranje gekocht. Het beeldje was rond 1620 bedoeld als luxe ‘Oranje-souvenir’.

De door Hendrick de Keyser in 1620 gemaakte buste van Willem van Oranje die het Rijksmuseum heeft verworven.
De door Hendrick de Keyser in 1620 gemaakte buste van Willem van Oranje die het Rijksmuseum heeft verworven. Foto Rijksmuseum / Albertine Dijkema

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een zeldzame miniatuur-buste van Willem van Oranje verworven. Het bronzen beeldje is rond 1620 gemaakt door Hendrick de Keyser (1565-1621), de beeldhouwer die ook het praalgraf van de ‘Vader des vaderlands’ in de Nieuwe Kerk in Delft maakte.

Van het 15 centimeter hoge beeldje zijn nog twee andere afgietsels bekend. Alle drie de gietsels zijn in brons uit dezelfde mal gegoten, en gebaseerd op het terracotta ontwerp voor het grafbeeld van de prins op zijn sterfbed.

Souvenir

Het beeldje was een luxe ‘Oranje-souvenir’ voor Oranjegezinden en voor leden van de Staten-Generaal die bij de bouw van het praalgraf in Delft betrokken waren. De sokkel van graniet en verguld brons is van Franse makelij en dateert uit de late achttiende eeuw.

Het Rijksmuseum kocht de buste begin september op een veiling van de nalatenschap van de excentrieke Franse verzamelaar Johnny de Beistegui. Het aankoopbedrag van 27.500 euro werd beschikbaar gesteld door de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting.

Dit jaar wordt de 80 Jarige Oorlog op 80 plaatsen herdacht. Lees ook: Het Rijksmuseum zorgt voor nuances op inventieve expositie ‘80 Jaar Oorlog’

Deze in 1999 in Den Haag opgerichte stichting richt gedenktekens op in plaatsen die in het leven van de prins van Oranje (1533-1584) een rol hebben gespeeld. In de steden Delft, Leiden, Middelburg, Antwerpen, Breda, Parijs en Den Haag zijn inmiddels gedenktekens geplaatst.

Het Rijksmuseum presenteert de aanwinst voor het eerst in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier!, die nog tot en met 3 maart is te zien in Museum Prinsenhof Delft.