Premiedaling

Huizenkoper gaat minder betalen voor hypotheekgarantie

Huizenkopers die op hun hypotheek een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) willen afsluiten, hoeven daarvoor vanaf volgend jaar minder premie te betalen. De kosten voor de NHG dalen van de huidige 1 procent van de koopsom naar 0,9 procent. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) dinsdag aan de Tweede Kamer. De NHG zorgt ervoor dat huiseigenaren niet in grote financiële problemen komen als ze de hypotheek niet meer kunnen betalen, bijvoorbeeld wanneer ze hun baan zijn kwijtgeraakt. In zo’n geval volgt vaak een gedwongen verkoop, waarna de voormalige eigenaren met een restschuld achterblijven. Bij NHG-klanten neemt het Waarborgfonds Eigen Woning deze schuld voor zijn rekening. Zij betalen bovendien bovendien minder rente aan de bank. (NRC)