Open source

Overname Red Hat is grootste deal ooit van IBM

IT-bedrijf Red Hat , nu overgenomen door IBM, kreeg in december 2016 nog een notering aan de New York Stock Exchange.
IT-bedrijf Red Hat , nu overgenomen door IBM, kreeg in december 2016 nog een notering aan de New York Stock Exchange. Foto Michael Nagle/Bloomberg

Techgigant IBM, onder meer bekend van de eerste personal computer, heeft voor 34 miljard dollar (29,8 miljard euro) het bedrijf Red Hat overgenomen. Red Hat is een opensourcesoftwareontwikkelaar voor het besturingssysteem Linux, gebruikt voor clouds. Het is verreweg de grootste deal die IBM ooit heeft gesloten en een van de grootste techdeals in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Met de overname hoopt IBM, met zo’n 380.000 werknemers en een totale waarde van 125 miljard dollar (109 miljard euro), zijn positie in de cloudmarkt te versterken. Volgens IBM slaan veel bedrijven hun data voor slechts een klein deel op in de cloud. Het IT-bedrijf ziet daarin veel potentie voor groei. Daarnaast wordt opensourcesoftware, oftewel software die vrij verkrijgbaar is, steeds belangrijker in de techwereld. Er zullen geen banen verdwijnen bij Red Hat. (NRC)