Novoje Vremja

Torenhoge boete bedreigt kritisch Russisch tijdschrift

Een megaboete van de Russische autoriteiten bedreigt het voortbestaan van het Poetin-kritische online medium Novoe Vremja.

Een boete van ruim 22 miljoen roebel (bijna 300.000 euro) luidt mogelijk het einde in van het meest Poetin-kritische medium dat Rusland nog heeft. Vrijdag kreeg online tijdschrift Novoje Vremja de boete opgelegd wegens „administratieve wetsovertredingen”. Het blad zou volgens een rechtbank in Moskou niet hebben gemeld dat het financiering ontving van een Russische organisatie die aangemerkt staat als ‘buitenlands agent’. Sinds 2017 moeten Russische media melding maken van financiering van buitenlandse oorsprong, een regel die al langer geldt voor ngo’s.

Poetin wil Amerikaanse pers in Rusland aanpakken (1 december 2017)

Volgens hoofdredacteur Jevgenia Albats is het de hoogste boete ooit voor een Russisch nieuwsmedium. Zelf kreeg zij eveneens een boete opgelegd van omgerekend ruim 500 euro. In een uitgebreid hoofdredactioneel commentaar op de website schreef zij dat de redactie, die al vele boetes betaalde, een genadeklap voor het blad zag aankomen. Zeker na de publicatie van een serie over Poetins kleptocratische beleid, eerder dit jaar. „Ze [de boetes] kwamen altijd wanneer we voor Poetin onprettige verhalen publiceerden, zoals het artikel ‘De eerste dochter van het land’ [een kritisch verhaal over Poetins dochter, red.]”, schreef Albats.

Doodvonnis

Journalistenorganisatie Reporters Without Borders noemde de maatregel een „doodvonnis” voor het blad, dat vanwege financiële problemen in 2017 de papieren versie al moest opdoeken. Europese instituties als de Europese Raad en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) riepen Rusland op de boete in te trekken.

Het politieke tijdschrift, ook bekend onder de Engelstalige titel The New Times, heeft de reputatie geen blad voor de mond te nemen waar het gaat om kritiek op president Poetin. Hoofdredacteur Albats is een van meest uitgesproken Poetin-critici die Rusland nog telt.

Meerdere kritische journalisten ontvluchtten het afgelopen jaar het land na zware dreigementen. Zoals Joelia Latynina, presentator en columnist van Echo Moskvy, wier auto vorig jaar in brand werd gestoken.

Ondanks het extreem vijandige klimaat, tolereerde het Kremlin tot nog toe een kleine groep van kritische media, een strategie om de harde internationale kritiek op de persvrijheid in het land te pareren. Die media hebben echter zo’n beperkte oplage en bereik, dat ze door de autoriteiten niet direct als gevaar werden gezien.

Daar lijkt verandering in te komen. Zeker nu Poetins populariteit een dieptepunt heeft bereikt, vanwege een onlangs doorgevoerde en omstreden pensioenhervorming.