Nibud

Koopkracht arm en rijk dichter bij elkaar

Foto Corinne Poleij

Werkenden en gepensioneerden met lage inkomens – minimumloon of enkel AOW – hebben sinds 2010 als enigen hun koopkracht zien stijgen. Huishoudens die meer verdienen, gingen er gemiddeld op achteruit. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), in opdracht van ouderenpartij 50Plus. Onder de werkenden verbeterde alleen de koopkracht van alleenstaanden en stellen met een minimumloon. Zij gingen er respectievelijk 2,8 en 0,4 procent op vooruit. Gepensioneerden met alleen een AOW-uitkering kunnen nu ook meer kopen van hun inkomen dan acht jaar geleden, net als alleenstaande AOW’ers met een aanvullend pensioen van vijfduizend euro. Verder staan zo’n beetje alle Nederlanders er nu slechter voor dan in 2010. Alleenstaande ouderen met een pensioen van jaarlijks 30.000 euro leverden bijvoorbeeld bijna driehonderd euro per maand in. Oorzaak van de koopkrachtverslechtering onder ouderen is volgens het Nibud dat de pensioenen niet meestijgen met de inflatie. Ook profiteren ouderen met hogere inkomens sinds 2014 veel minder van de algemene heffingskorting. (NRC)