NAM biedt excuses aan voor giftig lek Farmsum

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de NAM vanwege het lek van giftig gas in een kanaal bij het Groningse Delfzijl.

Het tankenpark van de NAM in het Groningse Farmsum. Op dit industriegebied lekte een opslagbak van aardgascondensaat.
Het tankenpark van de NAM in het Groningse Farmsum. Op dit industriegebied lekte een opslagbak van aardgascondensaat. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) biedt excuses aan voor het lek eerder deze maand in het Groningse Farmsum, waarbij 30.000 liter giftig aardgascondensaat het riool in stroomde. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de NAM vanwege het lek, dat dagenlang onopgemerkt bleef. Het OM verdenkt de NAM ervan in strijd met de milieuvoorschriften te hebben gehandeld.

“In het geval van Farmsum zijn wij duidelijk tekortgeschoten ten aanzien van onze eigen standaard en die van de omgeving”, aldus NAM-directeur Johan Atema in een verklaring. “Aardgascondensaat hoort niet in het oppervlaktewater en als dat wel gebeurt, dan mag het niet een paar dagen duren voordat we dat ontdekken. Ik wil nogmaals namens NAM onze spijt betuigen voor dit incident en onze excuses aan de omwonenden voor de overlast aanbieden.”

Lees ook: Strafrechtelijk onderzoek naar NAM na lekken gif in Farmsum

Het is hoogst uitzonderlijk dat de directeur van de NAM hoogstpersoonlijk excuses aanbiedt voor een incident. De enige andere keer was voor het aardbevingsverdriet in Groningen. Atema zegt dat de NAM “nooit, ook niet in het geval van deze lekkage, moedwillig zaken niet heeft gerapporteerd of achtergehouden. Elke suggestie dat dit wel het geval is, is onterecht”. Daarnaast zegt Atema: “Ik kan me niet voorstellen dat de externe onderzoeken anders zullen uitwijzen.”

Maatregelen

Sinds het incident staat het tankenpark van de NAM onder verscherpt toezicht van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De toezichthouder sommeerde de NAM de “omvang van de lozing te minimaliseren en eventuele schade aan het milieu te herstellen”. De NAM zegt nu maatregelen genomen te hebben om nieuwe lekkages te voorkomen. Daarnaast heeft het bedrijf, dat ook ernstig onder vuur ligt vanwege de problemen rond de gaswinning in Groningen, “een zeer uitgebreid en diepgaand onderzoek” ingesteld. Na grondige schoonmaak kan het riool spoedig weer in gebruik genomen worden, meldt de NAM.

Het aardgascondensaat lekte begin oktober uit een tank op het industrieterrein van de NAM in Farmsum. Het kwam daarna in het riool terecht en stroomde zo in een afwateringskanaal in de gemeenste Delfzijl. Aardgascondensaat is een giftig mengsel van koolwaterstoffen dat onstaat bij de winning van aardgas en onder meer de gevaarlijke stof benzeen bevat. Na de lekkage blokkeerden actievoerders het terrein van de NAM en eisten zij openheid van zaken. Die blokkade is nog altijd gaande. De NAM heeft politie nog niet gevraagd om de blokkade op te heffen.