Minister Blok maakt 1,45 miljoen vrij voor journalisten in nood

Volgens de minister staat de persvrijheid wereldwijd onder druk. Dit jaar zijn al 73 journalisten vermoord, onder wie Jamal Khashoggi, maar ook in Slowakije en Bulgarije.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken brengt een bezoek aan radiostation Amebo tijdens zijn bezoek aan de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Aanleiding van het bezoek aan Nigeria is het aangaan van intensievere politieke en economische samenwerking.
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken brengt een bezoek aan radiostation Amebo tijdens zijn bezoek aan de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Aanleiding van het bezoek aan Nigeria is het aangaan van intensievere politieke en economische samenwerking. Foto Koen van Weel / ANP

Minister Stef Blok (VDD) van Buitenlandse Zaken maakt 1,45 miljoen euro vrij voor journalisten in nood. Met dat geld wil de minister het programma Safety for media professionals financieren van de ngo Free Press Unlimited, die zich richt op het beschermen van journalisten tijdens hun werk.

In een verklaring zegt Blok dat de persvrijheid wereldwijd onder druk staat. “Een aanval op een journalist is een aanval op de democratie. Zonder vrije journalistiek is goed bestuur onmogelijk.”

Lees ook: In deze laatste column voor The Washington Post, verstuurd op de dag van zijn vermissing, pleit Jamal Khashoggi voor persvrijheid.

In het eerste halfjaar van 2018 werden zeker 49 journalisten vermoord, blijkt uit cijfers van het International Press Institute (IPI). Inmiddels zijn dat er al 73. In acht van de tien gevallen blijven die moorden onopgelost, zo staat in de verklaring van het ministerie. Een van de laatste voorbeelden is de moord op Jamal Khashoggi, de Saoedische journalist die voor The Washington Post schreef. Hij werd omgebracht in het Saoedische consulaat in Istanbul.

Ook in de Europese Unie zijn het voorbije jaar journalisten vermoord. Bijvoorbeeld de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia, de Slowaakse journalist Ján Kuciak en onlangs de Bulgaarse tv-presentatrice Viktoria Marinova.

Minister Blok, die dinsdag een bezoek bracht aan Nigeria, is vrijdag bij de ‘Internationale Dag tegen straffeloosheid van geweld tegen journalisten’ in het Vredespaleis in Den Haag. Daar reikt hij ook een prijs uit voor een journalist die buitengewone moed en doorzettingsvermogen heeft getoond.