Meer Nederlandse vrachtwagens van en naar VK

Nederlandse vrachtauto’s reden vorig jaar 1,8 procent meer van en naar het Verenigd Koninkrijk dan het jaar daarvoor, meldt het CBS.

Vrachtwagens op een veerboot van het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk.
Vrachtwagens op een veerboot van het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk. Foto Charly Triballeau / AFP

Het aantal ritten van Nederlandse vrachtauto’s van en naar het Verenigd Koninkrijk toegenomen. Nederlandse vrachtauto’s reden vorig jaar 237 duizend ritten van en naar het VK. Dat was 1,8 procent meer dan in 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op 29 maart 2019 treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Er zijn nog geen afspraken gemaakt over de toekomstige handelsrelatie met het VK en de kans op een no-deal Brexit bestaat nog steeds. Dan komen er weer grenscontroles, douaneposten, slagbomen en mogelijk rijen met wachtende vrachtwagens. Wat voor effect het vooruitzicht van de Brexit heeft op het vrachtwagenvervoer, kan het CBS niet zeggen.

De stijging van het aantal ritten van Nederlandse vrachtwagens komt volgens het CBS geheel doordat Nederlandse vervoerbedrijven zich meer richten op het vervoer van goederen vanuit het buitenland naar het VK. Het rechtstreekse vervoer van goederen tussen Nederland en het VK is licht gedaald.

Lees ook: Komen de tomaten straks nog op tijd bij de Britse klant? Verslaggever Marc Beunderman reed mee met chauffeur Jaco Kastelein, naar Londen.

Europese vrachtauto’s reden vorig jaar bijna 3,5 miljoen keer van en naar het VK. Dat is minder dan in het jaar daarvoor. Na Britse, Poolse en Ierse, maken Nederlandse vrachtwagens de meeste ritten van en naar het VK. Nederlandse vrachtwagens vervoerden 6,8 procent de van alle Europese vracht van en naar het VK.

Vierde bestemming

Ierland was vorig jaar de belangrijkste bestemming van Europese vrachtauto’s voor goederen uit het Verenigd Koninkrijk, met een aandeel van ruim 26 procent van het totaal. Op het Europese vasteland waren Frankrijk en Duitsland en de belangrijkste bestemmingen. Die landen hebben een aandeel van bijna 17 en ruim 13 procent. Nederland was vorig jaar de vierde bestemming van Europese vrachtauto’s die met goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk vertrokken.