Manila beleven als een local

When in… Toe aan vakantie? NRC tipt steden en leert je daar te leven als een local. Deze keer: Manila.

Foto linkerpagina: het drukke verkeer in Manila.
Foto linkerpagina: het drukke verkeer in Manila. Foto’s iStock

Moeilijke stad

Manila is een rauwe miljoenenstad die op de meeste toeristen een afschrikwekkend effect heeft: groot, hectisch en met een gebrek aan poëtische, historische slenterwijkjes. Het is de stad met de grootste bevolkingsdichtheid ter wereld en de verschillen tussen arm en rijk zijn groot. Sloppenwijken en chique appartementencomplexen liggen bij elkaar om de hoek. Het leven dat een local hier leidt, hangt dus vooral af van zijn of haar inkomen.

De inwoners van de hoofdstad van de Filippijnen hebben één grote gezamenlijke ergernis: het verkeer. Het stadsbestuur probeert van alles om files tegen te gaan, er geldt bijvoorbeeld een codesysteem voor nummerborden. Op maandag mogen de auto’s met een kenteken dat eindigt op 1 of 2 de weg niet op, op dinsdag geldt dat voor de nummers 3 en 4, enzovoort. Maar een beetje Filipino regelt voor die ene dag per week gewoon de auto van de buurman.

De skyline van Manila

Urenlang brunchen

De Filippijnse keuken is minder toegankelijk dan die van de meeste andere Aziatische landen, maar in Manila is samen eten een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Van straatstalletjes tot simpele hole in the wall¬-tentjes tot hippe en dure sushibars – wie het kan betalen, gaat uit eten.

Veel Filipino’s gebruiken de brunch in het weekend als moment voor familie of vrienden. Op zondagen bieden restaurants speciale brunch-menu’s aan en de betere hotels hebben een buffet. In grote groepen tafelen gasten in het weekend gerust urenlang.

Helemaal hip zijn de food parks, een variant van food courts die vaak in winkelcentra zijn te vinden; een verzameling restaurantjes met verschillende keukens. Alleen in de parken zit je buiten. Ze hebben een industriële uitstraling en, minstens zo belangrijk voor het jonge publiek, het eten is er Instagram-waardig.

Hanengevechten

Het is een bloederig maar legaal tijdverdrijf in de Filippijnen: een bezoekje aan een hanengevecht of sabong. In een broeierig stadion vecht Big Boy tegen Mercedes, Princess Xia tegen Scarlett. De brokers schreeuwen naar het publiek, vooral mannen, om hen aan te sporen geld in te zetten. Handenvol contanten gaan over en weer, in deze gokwereld gaan miljoenen peso om (1 miljoen peso is circa 16.000 euro). De gevechten duren soms maar een paar seconden, de opgefokte hanen hebben niet lang nodig om elkaar tegen de grond te werken. Controversieel zijn de gevechten niet. De grote toernooien worden zelfs uitgezonden op televisie. Dit is het vermaak van de ‘gewone’ Filipino. In bijna elk dorp worden wel hanengevechten gehouden, de grote competities vinden plaats in Manila. Soms binden eigenaren mesjes aan de poten van hun hanen – ook dat is legaal.

NRC tipte al achttien steden en hoe je daar de stad als een local beleeft, waaronder Tallinn, Reykjavik, Porto en Parijs. Zie hier alle steden die we tipten

Naar de kerk

De Filippijnen zijn overwegend katholiek en in Manila zijn kerken in het straatbeeld een vanzelfsprekendheid. Veel kerken houden meerdere diensten per week. De inwoners van Manila hebben hun vaste stek, maar als toerist kun je de mooiste kerk eruit pikken voor een bezoek. De oudere kerken zijn (vaak gerenoveerde) overblijfselen uit de Spaanse koloniale tijd. Veel meer is er uit die tijd niet bewaard gebleven, op het oude centrum Intramuros na. Daar laat de gewone Filipino zich trouwens niet vaak zien: veel te warm.

De locals hangen liever rond in een winkelcentrum, waar de stad er tientallen van heeft. Daar wordt het de consumerende katholiek gemakkelijk gemaakt, want sommige malls houden ook kerkdiensten. Meestal wel alleen op zondag.

De kathedraal in het oude centrum
Intramuros

Bijkletsen in de airco

Filipino’s slenteren in hun vrije tijd graag rond in de malls. Zien en gezien worden, bijkletsen met vrienden en genieten van de verkoeling die de airconditioning biedt – want die hebben ze thuis vaak niet. In de rijkste buurten van de stad (Makati, Bonifacio Global City) zijn de winkelcentra ontworpen als een soort parken, met veel kunstmatig aangelegd groen. In de malls in mindere wijken tettert de muziek net wat te hard uit de luidsprekers en zijn de gangen tussen de winkels een soort marktplaats met kleine kraampjes.

Hipsters en expats vind je eerder op de weekendmarkten, waar ze hun biologische inkopen doen, bij traiteur-achtige kraampjes met curry’s, quiches en zelfgebakken brood. De markten in Salcedo (zaterdag) en Legazpi (zondag) zijn populair.