Komst van ‘politiek incorrecte’ Jordan Peterson naar UvA leidt tot protest

Vrijheid van meningsuiting De critici van de Canadese psycholoog hekelen zijn ‘politiek incorrecte wereldbeschouwing’.

Jordan Peterson
Jordan Peterson Olivier Middendorp

De komst van de Canadese psycholoog Jordan Peterson naar de Universiteit van Amsterdam heeft tot protest tot geleid. Woensdag wordt hij geïnterviewd bij Room for Discussion, een discussieplatform van de universiteit. Peterson, die de laatste jaren bekendheid kreeg door zijn optredens en via sociale media, richt zich tegen identiteitspolitiek, politieke correctheid en het in zijn ogen linkse klimaat op universiteiten.

Lees de recensie van Petersons 12 Rules of Life

In een open brief, ondertekend door tientallen academici en enkele studentenorganisaties, wordt geprotesteerd tegen zijn komst.

Zijn „conservatieve, patriarchale, antifeministische, antiklimaatwetenschappelijke, ‘politiek incorrecte’ wereldbeschouwing” heeft volgens hen tegengeluid nodig. Daarom pleiten ze voor een tweede spreker. Room for Discussion nodigt echter geen tweede spreker uit. Wel krijgt het publiek meer tijd vragen te stellen. Peterson zegt op zijn website dat hij zich niet terugtrekt.

Volgens Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof aan de Universiteit Gent, schieten academici die protesteren tegen de komst van Jordan Peterson zichzelf in de voet. Lees hier zijn opiniestuk.