Kinderopvangorganisaties willen verbeterde Stint terug op de weg

Dat schrijven de Branchevereniging Kinderopvang en de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen.

Foto Rob Engelaar/ ANP

De Branchevereniging Kinderopvang en de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) willen dat een verbeterde versie van de Stint zo snel mogelijk wordt toegelaten op de weg. Dat staat in een brief, in handen van RTL Nieuws, die woensdag wordt verstuurd aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD).

Na het fatale ongeluk in Oss waar vier jonge kinderen omkwamen nadat een trein op de Stint botste, besloot minister Van Nieuwenhuizen tot een verbod van de elektrische bolderkar. Ze vond met name de rem van de Stint niet veilig genoeg en heeft onderzoeksinstituut TNO de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de veiligheid van het voertuig. Dit rapport komt naar verwachting eind dit jaar naar buiten.

Uit een eerdere reconstructie van RTL Nieuws bleek dat Van Nieuwenhuizen bij haar besluit mogelijk verkeerde informatie heeft ontvangen van de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport.

Lees ook: Kinderen vervoeren zonder Stint: fiets, taxi of lopen

Stijging kosten

Voor kinderopvangorganisaties duurt dit veel te lang, zo staat in de brief. Er staan naar schatting 3.500 Stints aan de kant. Als alternatief gebruiken kinderdagverblijven en gasthouders ander vervoer, zoals busjes en taxi’s en dat zorgt voor een flinke stijging van de kosten. Uit een enquête onder leden van de Branchevereniging Kinderopvang bleek dat vier van de vijf organisaties na het verbod van de Stint te maken heeft met een kostenstijging. Dit jaar kunnen ze dit zelf opvangen, maar in 2019 moeten ze dit doorberekenen aan ouders.

In de uitzending van RTL Nieuws van dinsdagavond zeiden experts van de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven dat een verbeterde versie van de Stint binnen drie weken de weg op kan. Afgelopen maandag maakte de fabrikant van de Stint bekend dat hij vanwege het verbod een faillisement heeft aangevraagd voor zijn bedrijf Stintum.