Kerk in Bergamo mag van Lega geen moskee worden

Twee dagen lang was er gegniffel. Een organisatie verbonden aan de radicaal-rechtse Lega in Italië, die het moslims lastig mogelijk maakt ergens een moskee te bouwen, verkoopt een kerk bij opbod. En wie biedt het meest? Een moslimorganisatie.

Het gaat om de kapel van het voormalige Riuniti-ziekenhuis in Bergamo, de afgelopen drie jaar in gebruik door Roemeens orthodoxen. Een groep lokale moslims in de Noord-Italiaanse stad, die zich niet herkent in de enige moskee in Bergamo en een eigen gebedsruimte zoekt, bood vrijdag 450.000 euro. Dat is 8 procent boven de basisprijs en meer dan de twee andere gegadigden.

Alles leek in orde. Totdat het Legabestuur van de regio Lombardije afgelopen weekeinde ingreep. Op basis van een wet over cultuurbehoud uit 2004 is de verkoop teruggedraaid – de regio moet de kerk nu kopen.

Lega-leider Matteo Salvini voert al jaren campagne tegen migratie en waarschuwde voor groeiende invloed van moslims op de Italiaanse cultuur. „Eeuwen van geschiedenis dreigen te verdwijnen als de tot nu toe onderschatte islamisering, de overhand krijgt”, zei Salvini eerder dit jaar.

De regio Lombardije, bestuurd door de Lega, heeft een wet aangenomen die de bouw van moskeeën aan banden moet leggen, maar die is door een bestuursrechter ongeldig verklaard. (NRC)