Opinie

Intimiteit kan je coördineren

Betaalzender HBO heeft sinds kort een ‘intimiteitscoördinator’. Die waakt over fysiek en psychologisch welbevinden van acteurs bij seksscènes. Geen overbodige luxe: veel acteurs hebben ervaring met overrompelingstactieken tijdens het opnemen ervan.

Betaalzender HBO, bekend van series met veel bloot en seks als Game of Thrones en Westworld, maakt deze week goede sier met een primeur. HBO huurt voortaan bij al zijn films en series een ‘intimiteitscoördinator’ in, na een geslaagd experiment tijdens seizoen twee van The Deuce, een serie over de opkomst van de porno in New York. Zo’n intimeitscoördinator waakt over het fysieke én psychologische welbevinden van acteurs bij seksscènes zoals een stuntcoördinator dat doet bij actiescènes.

Bedscènes geven weinig problemen in Hollywood, waar ze vooraf door juristen contractueel worden dichtgetimmerd in ‘Nudity Riders’. Daarom tref je filmsterren altijd met bh en onderbroek in bed aan, of met het laken tot de hals opgetrokken. Het gaat om kleinere films en series die niet naar de preutse jaren vijftig terug willen. Daar dendert men vaak over grenzen heen.

#MeToo bracht de seksscène vorig jaar op de agenda; een half jaar eerder reageerden acteurs al vol afgrijzen op een verhaal over Last Tango in Paris. Marlon Brando had in 1971 zonder overleg boter gebruikt tijdens een – gesimuleerde – anale verkrachting om de onervaren actrice Maria Schneider zo een ‘spontane reactie’ te ontlokken. Dat oude verhaal maakte indruk: veel acteurs hebben ervaring met overrompelingstactieken.

Ik zat erbij toen de Britse actrice Thandie Newton in mei spontaan applaus kreeg in een hotelkamer in Cannes voor een vuurspuwende tirade over „louche eikels” die haar plezier in acteren bijna hadden vergald. „Shitheads” die beloofden Newtons lichaam tot de schouders te filmen, en dan bleek het tot haar middel te zijn. Een producer die haar trailer binnendenderde om topless te eisen. „Luister schatje”, zei hij. „Drie woorden: shirt uit, kijkcijfers!” Toen Newton weigerde, trok een bijrolacteur in die scène plots haar shirt omhoog. „Hadden ze toch hun blote borsten. Ik schold hem de huid vol, maar die stakker was anders ontslagen. Dat is de realiteit.”

Rolling Stone interviewde vorige week HBO’s nieuwe intimiteitscoördinator Alicia Rodis over de eenzaamheid van acteurs tijdens seksscènes waar vaak tientallen mannen toekijken. Iedereen ziet er als een berg tegenop, aldus Rodis. Dus wordt er nauwelijks over gepraat en rolt men vaak wat over elkaar terwijl de regisseur dingen als ‘knijp in haar tieten’ of ‘harder neuken’ roept. Acteurs doen dan maar wat ze normaal in bed doen, wat zo’n scène extra confronterend maakt.

Als ‘intimiteitscoördinator’ spreekt Rodis vooraf met iedereen de choreografie van een bedscène door. Zo zijn grenzen helder en wordt het techniek: Rodis was voorheen stuntcoördinator. Wil een regisseur iets anders, dan meldt hij zich eerst bij haar. Rodis blijft erbij tijdens de opnames, overrompeling is uitgesloten. „De seks wordt er niet slechter van”, zegt ze.

Het is geen toeval dat juist HBO met deze primeur komt. HBO werd in januari in verlegenheid gebracht door producer en acteur James Franco, die een dubbelrol speelt in The Deuce. Vijf beginnende actrices betichtten Franco van horkerig gedrag tijdens een arthouseproject: hij eiste een orgiescène zonder merkins of fopschaamdelen. Volgens actrice Maggie Gyllenhaal hing The Deuce even aan een zijden draad. Pas toen bleek dat Franco zich daar niet had misdragen, ging seizoen twee door – maar mét intimiteitscoördinator.

Een goed initiatief: misschien iets voor Nederland? Daar rommelt men ook vaak wat aan. Het kan iedereen een hoop verlegenheid schelen.