Recensie

Recensie Film

In de laatste minuten is er eindelijk de kus

Drama ‘I Miss You When I See You’ gaat over twee jongens die niet uit de kast komen. Wellicht is de film in Hongkong emanciperend, in westerse homofilms is het vraagstuk een gepasseerd station.

‘I Miss You When I See You’ behandelt een onderwerp dat in westerse homofilms veelal een gepasseerd station is: durf je uit te komen voor je geaardheid?
‘I Miss You When I See You’ behandelt een onderwerp dat in westerse homofilms veelal een gepasseerd station is: durf je uit te komen voor je geaardheid?

In veel Aziatische landen, met name China, ligt homoseksualiteit gevoelig. Binnen die context moet de Hongkongse film I Miss You When I See You worden beoordeeld. Hij gaat over Kevin en Jamie, twee schoolgenoten die meer voor elkaar voelen dan vriendschap. Maar veel verder dan een kuis kusje komen ze niet. Vlak na zijn examen gaat Kevin naar Australië, waar Jamie hem tien jaar later opzoekt in een kliniek waar Kevin behandeld wordt voor depressie. Kevin gaat terug naar Hongkong, trekt in bij Jamie maar die heeft een vriendin, Elaine. Elaine krijgt bange vermoedens als zij op Kevins telefoon een foto vindt van een slapende Jamie.

I Miss You When I See You, dat flashbacks bevat naar hun schooltijd, behandelt een onderwerp dat in westerse homofilms veelal een gepasseerd station is: durf je uit te komen voor je geaardheid? Anderhalf uur wachten op twee mannen die elkaar in de laatste minuut eindelijk kussen is lang. Je zou ze willen toeschreeuwen: kom er toch gewoon voor uit, wat is het probleem? Maar ja, dat is vanuit een comfortabel westers wit privilege bezien natuurlijk, het kan goed zijn dat de film in een Aziatische context als emanciperend wordt gezien.

De film van Simon Chung is ook iets te zwaarmoedig, met een hoofdpersoon wiens depressie impliciet verbonden wordt aan zijn geheime geaardheid, wat weer leidt tot zelfhaat. Een stemmig tokkelende gitaar bekrachtigt die zwaarmoedigheid. Dat is soms wat veel van het goede.