Marion Pauw : ‘Ik geef te vaak ongevraagde adviezen’

Impertinente vragen Schrijver Marion Pauw (45) beantwoordt 13 impertinente vragen. Over neuspeuteren en uitgescholden worden. Ze mocht één vraag doorstrepen.

Foto Robin Utrecht

Wat is je vieste gewoonte?

„Neuspeuteren en het dan opeten. Ik probeer het in gezelschap niet te doen, maar soms let ik even niet op en zit ik opeens met mijn vinger in mijn neus.”

Kun je je boos maken in het verkeer?

„Ik vind het belachelijk om dat te doen. Niemand veroorzaakt expres een ongeluk. Af en toe let je even niet op en snijd je iemand af, en dan kunnen mensen zich zo aanstellen. Je wordt gewoon uitgescholden voor kuthoer. Waarom, ik heb toch niet je kat vermoord of zo?”

Hoe ben je als je een kater hebt?

„Dan lig ik op de bank, kijk ik Netflix en eet ik slagroomtruffels van Marqt. Voor ik naar een feest ga haal ik die in huis, en bananen. ’s Avonds eten we lasagne van de Italiaanse traiteur. Ik trek ongeveer een keer per maand een hele dag uit voor een kater. Je moet af en toe naar een feestje kunnen en er is nu eenmaal tijd nodig om dat te verwerken.”

Is er iets dat je wilt afleren, maar dat je niet lukt?

„Ik rook normaal niet, maar op feestjes mag het van mezelf. En dan ga ik meteen ook zo achterlijk veel roken. Achteraf snap ik niet wat de toegevoegde waarde is.”

Ga je ’s ochtend meteen onder de douche als je thuiswerkt?

„Ja, ik ruik niet graag mijn eigen oksels.”

Waarvoor schaam je je?

„Voor de ongevraagde adviezen die ik geef. Ik heb veel zelfhulpboeken gelezen en een basiscursus haptonomie gedaan. En ik meen ook dat ik veel psychologisch inzicht heb. Maar ik kan enorm doordraven; je kan zomaar een preek van drie kwartier van me krijgen, vooral als ik onder invloed van drank ben. Laatst heb ik op een festival een bewaker, overduidelijk een heel intelligente jongen maar een under-achiever, zitten ontleden. Mensen zitten er niet per se op te wachten dat ik in hun psyche ga wroeten. Het is misschien ook niet zo gepast.”

Wat is de ergste afwijzing die je ooit hebt gekregen?

„Ik heb twee keer meegemaakt dat een relatie over ging en dat achteraf bleek dat mijn ex al een tijdje een ander had. Met het overgaan van een relatie valt best te dealen. Dan kun je denken: het werkte eigenlijk niet meer, ik was bepaalde dingen ook wel een beetje zat. Als er iemand anders is, ligt het niet meer aan de relatie. Dan ben je ingeruild. Ik heb het zelf ook gedaan, dus ik ken de andere kant ook.”

Waar ben je bang voor?

„Dat mensen mijn boeken niet meer willen lezen en ik iets anders moet gaan doen. Schrijven is wat ik het allerliefste doe. Ik kan er zo veel van mezelf in kwijt, ik laad er helemaal door op. Ik ben een roman over Auschwitz aan het schrijven en ik voel me fantastisch.”

Wat verwijder je uit je zoekgeschiedenis?

XXXXXXXXXXXXXXXXXX

Waaraan geef je te veel geld uit?

„Ik kan niet zeggen dat ik ergens te veel geld aan uitgeef, maar in vergelijking met andere dingen heb ik belachelijk veel uitgegeven aan reizen. Voordat we dit jaar een huis in Spanje kochten, maakte ik drie verre en vijf kortere reizen per jaar. In maart was ik nog in Thailand. Daar heb ik me voor het eerst slecht gevoeld over reizen: duizend mensen met een selfiestick op het strand, apen die lege colaflessen uit de branding plukken en het dopje opendraaien om te kijken of er nog wat in zit. Ik ga binnenkort wel naar Australië, maar dat is omdat mijn dochter daar woont.”

Heb je een guilty pleasure op het gebied van muziek?

„Om Beds Are Burning van Midnight Oil moet ik altijd huilen. Het is een belachelijk stom en lomp nummer, maar het grijpt me aan omdat het over de Aboriginals gaat. Zelfs nu ik erover praat, word ik emotioneel.”

Wat is de eerlijke opmerking waarvan je wou dat je hem niet had gemaakt?

„Voor het huwelijk met mijn huidige man gingen we met onze allerbeste vrienden naar Mallorca. Toen een meisje in onze vriendenkring, van wie ik vermoedde dat ze dacht dat ze uitgenodigd zou worden, vroeg wat ik ging doen met mijn bruiloft, heb ik gemeend meteen tegen haar te moeten zeggen dat ze niet zou worden uitgenodigd. Het is niet meer goed gekomen tussen ons.”

Heb je een cosmetische ingreep ondergaan?

„Ik heb een ooglidcorrectie gehad. Een heel dankbare ingreep. Niet alleen omdat je niet meer die overhang ziet, het geeft ook een enorme rust in je voorhoofd. Je bent niet meer de hele dag je wenkbrauwen omhoog aan het trekken omdat je die huid voelt drukken op je oogleden.”