Huizenkoper gaat minder betalen voor hypotheekgarantie

De premie voor de Nationale Hypotheek Garantie daalt in 2019 van 1 naar 0,9 procent van de totale koopsom. Dat kan honderden euro’s schelen.

Koopappartementen in Rotterdam.
Koopappartementen in Rotterdam. Foto Robin Utrecht/ANP

Huizenkopers die op hun hypotheek een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) willen afsluiten, hoeven daarvoor vanaf volgend jaar minder premie te betalen. De kosten voor de NHG dalen van de huidige 1 procent van de koopsom naar 0,9 procent. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Restschuld op huis is nog geen verleden tijd

De NHG zorgt ervoor dat huiseigenaren niet in grote financiële problemen komen als ze de hypotheek niet meer kunnen betalen, bijvoorbeeld doordat ze hun baan zijn kwijtgeraakt. In zo’n geval volgt vaak een gedwongen verkoop, waarna de voormalige eigenaren met een restschuld achterblijven. Bij NHG-klanten neemt het Waarborgfonds Eigen Woning deze schuld voor zijn rekening. Wie een NHG bij zijn of haar hypotheek neemt, hoeft bovendien minder rente te betalen aan de bank.

De verlaging van de premie maakt het enkele honderden euro’s goedkoper om een NHG af te sluiten. Wie een woning van 250.000 euro koopt, betaalt volgend jaar geen 2.500 euro voor de NHG maar 2.250 euro.

Hoger koopbedrag

Lees ook: De starter is de dupe op de woningmarkt

Het maximale aankoopbedrag waarop kopers een NHG kunnen nemen, gaat in 2019 omhoog naar 290.000 euro. Nu ligt de grens nog op 265.000 euro. Wie een huis aanschaft dat voorzien is van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen en dakisolatie, kan zelfs een NHG krijgen tot een koopsom van 307.400 euro.

Belangenorganisatie voor huizenbezitters Vereniging Eigen Huis (VEH) riep eerder dit jaar al op tot een verlaging van de NHG-premie. De spaarpot van het garantiefonds loopt vol, terwijl er juist minder geld wordt uitgekeerd. Een lagere NHG-premie zou starters op de huizenmarkt goed uitkomen, aldus de VEH.

Ollongrens aankondiging stemt de VEH echter niet tevreden. De premieverlaging van 0,1 procentpunt is “een flutkorting waar geen koper iets mee opschiet”, schrijft de VEH. “Er was gerekend op een veel grotere premiedaling.”

Door de stijgende huizenprijzen sloten de afgelopen jaren steeds minder kopers een NHG af bij hun hypotheek. In 2012 ging het nog om 88 procent. Doordat er minder huizen zijn die onder de NHG-grens vallen, zat vorig jaar op nog maar 69 procent van de verkochte woningen een hypotheekgarantie.