Heineken-werknemers geschorst na protest

Heineken De schorsing volgt na een protest tegen lage lonen en ongelijke behandeling.

Op 22 oktober protesteerden ruim 50 werknemers bij Heineken in Johannesburg, zeker acht zijn nu geschorst.
Op 22 oktober protesteerden ruim 50 werknemers bij Heineken in Johannesburg, zeker acht zijn nu geschorst. Foto Bram Vermeulen

Tenminste acht werknemers die voor een uitzendbureau werken dat logistieke diensten verleent aan de brouwerij van Heineken in Zuid-Afrika zijn voor onbepaalde tijd geschorst na deelname aan een protest tegen hun slechte werkzaamheden, waarover NRC eerder berichtte.

De werknemers werden naar huis gestuurd nadat ze vorige week maandag protesteerden bij het hoofdkantoor van Heineken in Johannesburg. Tijdens dat protest maakten ze bezwaar tegen de lage lonen en ongelijke behandeling ten opzichte van werknemers in vaste dienst van Heineken.

De werknemers staan onder contract van het Zuid-Afrikaanse bedrijf LSC. Volgens de website is het bedrijf een „human resource consultancy’’ en een dochterbedrijf van Imperial Logistics, dat volgens de cijfers van Heineken ruim 420 werknemers verhuurt voor logistieke werkzaamheden bij de brouwerij. Bijna 60 procent van het personeel van de Heineken brouwerij ten zuiden van Johannesburg komt via dit soort dienstverleners.

Heineken kwam eerder dit jaar in opspraak na onthullingen over seksueel misbruik van Afrikaanse promotiemeisjes. Lees ook: Een bus vol schaars geklede meisjes voor de Heineken-staf

In de brief die de werknemers kregen overhandigd, in bezit van deze krant, staat te lezen dat de schorsing volgt op „een illegale bijeenkomst bij het kantoor van een cliënt op 22 oktober”, de dag waarop ruim 50 werknemers protesteerden bij Heineken in Johannesburg. Het bedrijf heeft aangekondigd dat de werknemers op een hoorzitting zullen worden ondervraagd.

Een maandsalaris van 277 euro

„Ik ben heel bang mijn baan te verliezen”, zegt Siphiwe Nchodu. „Ze zeggen dat ze me hebben gezien op foto’s van het protest.” Een foto van het protest werd afgedrukt in NRC. „Ik ben erg bezorgd. We gingen niet naar Heineken om te vechten maar voor een bezoek omdat Heineken steeds zegt dat ze ons niet kennen”, zegt Sivuyile Hlathuka. Hij sorteert flessen bij de brouwerij van Heineken en zegt zes dagen per week, negen uur per dag te werken voor een salaris van 4.600 rand per maand, omgerekend 277 euro.

De voornaamste klacht van de uitzendkrachten is dat ze aanzienlijk slechter worden betaald dan de 300 werknemers in vaste dienst van Heineken, die vaak 4 tot 5 keer zoveel verdienen.

Een medewerker van het uitzendbureau LSC wilde geen commentaar geven op de schorsing. „Wij spreken nooit met de pers”.

De managing director van Heineken Zuid-Afrika, Gerrit van Loo zegt in een reactie niet op de hoogte te zijn geweest van de schorsing. „Vanuit Nederlands perspectief is dit apart. Ik heb contact opgenomen met Imperial en die zegt dat met dit protest de wet, de Labour Act, is geschonden. In het verleden zijn er stakingen zo uit de hand gelopen dat er slachtoffers zijn gevallen. Wij hebben Imperial gevraagd hier coulant mee om te gaan.”

Eerder erkende Van Loo dat er „verbeterpunten” zijn in de manier waarop dienstverleners van Heineken hun werknemers behandelen. „We beseffen dat we hierin als internationaal bedrijf een verantwoordelijkheid hebben die we niet uit de weg kunnen gaan”, aldus Van Loo in een schriftelijke reactie vorige week vrijdag.