Boete voor sloopbedrijf na dodelijk liftongeval TU Eindhoven

Een werknemer van een sloopbedrijf kwam drie jaar geleden om het leven toen een lift naar beneden stortte op het terrein van de TU Eindhoven.

Een loopbrug tussen twee gebouwen van de TU Eindhoven.
Een loopbrug tussen twee gebouwen van de TU Eindhoven. Foto Joyce van Belkom / ANP

Een sloopbedrijf uit Eindhoven heeft van de rechtbank Oost-Brabant een boete van 100.000 euro opgelegd gekregen, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. De rechtbank houdt het bedrijf verantwoordelijk voor de dood van een werknemer die van de tiende verdieping met een lift naar beneden stortte.

Bij het liftongeval op het terrein van de TU Eindhoven raakte een tweede werknemer van het sloopbedrijf zwaar gewond. Volgens de rechtbank heeft het sloopbedrijf zich niet aan de veilgheidsvoorschriften en de Arbowet gehouden en is het “ernstig tekortgeschoten” in het beperken van gevaren en risico’s op de werkplaats. Het ongeluk had namelijk voorkomen kunnen worden als was gecontroleerd of de vanginrichting van de liftkooi werkte. Hierdoor had de val van de liftkooi afgeremd en gestopt kunnen worden. Ook heeft het bedrijf er volgens de rechtbank onvoldoende voor gezorgd dat de werknemers continu met een veiligheidsgordel aangelijnd waren tijdens de werkzaamheden.

Lees ook: Dode en gewonde door neerstorten lift bij TU/Eindhoven

Twee werknemers van het sloopbedrijf werkten in oktober 2015 aan een liftschacht van een gebouw dat gesloopt moest worden op het terrein van TU Eindhoven. Het ging om een oud gebouw van de faculteit Electrical Engineering, waar studentenwoningen in zouden komen. De lift moest gedemonteerd worden. De twee werknemers waren op een hoogte van de tiende verdieping aan het werk, toen er iets misging waardoor de lift in vrije val kwam en naar beneden stortte. Een van de werknemers overleed, de tweede liep een dwarslaesie en meerdere botbreuken op.

Het OM eiste een boete van 150.000 euro, dus de straf valt lager uit. De boete van 100.000 euro is relatief hoog, wat volgens de rechter dient “als stok achter de deur en ter aansporing om de veiligheid op de werkvloer tot hoogste prioriteit binnen het bedrijf te maken”.