Duitse verpleger geeft toe dat hij honderd patiënten heeft vermoord

Niels Högel injecteerde zijn slachtoffers met een medicijn dat hartritmestoornissen opwekte. Dat deed hij om hen te kunnen reanimeren.

De kliniek in de stad Delmenhorst, waar Högel een deel van zijn slachtoffers maakte.
De kliniek in de stad Delmenhorst, waar Högel een deel van zijn slachtoffers maakte. Foto Focke Strangmann/EPA

De Duitse voormalige verpleger Niels Högel heeft dinsdag toegegeven dat hij honderd patiënten heeft omgebracht. Dat melden Duitse media. Högel (41) legde zijn bekentenis af in de rechtbank in de stad Oldenburg, waar hij terechtstaat voor de moordenreeks.

Lees ook dit artikel van correspondent Juurd Eijsvoogel over Högel

Högel pleegde de moorden van 2000 tot en met 2005, toen hij in een ziekenhuis in Oldenburg en in een kliniek in Delmenhorst werkte. Hij spoot bij zijn slachtoffers een stof in die ernstige hartproblemen veroorzaakte. Dat deed hij zodat hij vervolgens zelf de reanimatie kon verrichten - om verveling tegen te gaan en indruk te maken op collega’s, gaf Högel al toe.

Vaak mislukten de reanimaties. De patiënten die Högels injectie niet overleefden, waren tussen de 34 en 96 jaar oud. De zitting begon dinsdag met een minuut stilte voor de slachtoffers.

Levenslang

Högel werd in 2005 betrapt terwijl hij een patiënt injecteerde. Wegens poging tot moord moest hij 7,5 jaar de cel in. Aandacht voor de zaak leidde tot verdere verdenkingen. Al snel kwamen er nog tientallen verdachte sterfgevallen aan het licht. Politie en justitie openden een onderzoek, dat uitmondde in een veroordeling tot levenslang in 2015.

Ook daana ging het onderzoek nog verder. Ruim 130 lichamen werd opgegraven. Eind vorig jaar kwam er een aanklacht tegen Högel voor in totaal 97 moorden.

Levenslang gestraften kunnen in Duitsland na vijftien jaar vervroegd vrij komen. Een tweede veroordeling verandert in principe niets aan Högels strafmaat, maar maakt een vervroegde vrijlating wel onwaarschijnlijker. Het proces tegen de ex-verpleger loopt waarschijnlijk nog door tot volgend jaar mei.