Doorstart failliete ziekenhuizen ligt lastig

Overnamekandidaten Er zijn geïnteresseerden voor de overname van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. Essentieel zijn contracten met zorgverzekeraars.

Voor het MC Slotervaart in Amsterdam zijn meer dan drie gegadigden.
Voor het MC Slotervaart in Amsterdam zijn meer dan drie gegadigden. Foto Olivier Middendorp

Wat een schok is voor patiënten en medewerkers van de failliete ziekenhuizen, betekent een kans voor ondernemende lieden in zorg. Na het faillissement van het Amsterdamse MC Slotervaart en van de IJsselmeerziekenhuizen, afgelopen donderdag, melden zich steeds meer gegadigden voor een overname van de instellingen.

„Meerdere” partijen zijn geïnteresseerd in het Slotervaart, aldus een woordvoerder van de curator van het ziekenhuis. Het aantal, dinsdagochtend nog drie, „loopt op”, zei hij later die dag. Ook de curator van de IJsselmeerziekenhuizen meldde dinsdag bij monde van de voorlichter dat er inmiddels „meer dan drie” kandidaten voor een overname zijn.

Lees ook: De curator kijkt mee welke medicijnen patiënten krijgen

In Amsterdam is de zorgondernemer Sinan Belhawi tot dusver de enige publieke gegadigde. De eigenaar van het bedrijf Medical Booking, dat patiënten koppelt aan zorgverleners, zegt telefonisch dat hij samenwerkt met drie zorgbestuurders en met iemand uit de bankenwereld. „Deze week willen we boekenonderzoek gaan doen”. Belhawi zegt dat „forse” investeringen nodig zijn in het verouderde ziekenhuis. Hij wil slechtlopende afdelingen uitbesteden aan maatschappen van artsen of samenvoegen met afdelingen van andere ziekenhuizen.

Volgens de woordvoerder van de curator moet een nieuwe eigenaar van het Slotervaart „flink wat financiële middelen” hebben. In het ziekenhuis worden de activiteiten nu „gecontroleerd” afgebouwd. Dit betekent dat er binnenkort geen patiënten meer zijn in de betonnen kolos in Amsterdam Nieuw-West. En dus geen directe inkomsten voor een nieuwe eigenaar. Nog „gedurende het dienstverband van de artsen en de medewerkers” moeten de laatste patiënten worden overgedragen naar andere ziekenhuizen, aldus de curatoren in een verklaring. Dat is in de praktijk een periode van minder dan zes weken. „De beperkte tijd” en de „complexiteit” maken een doorstart van het MC Slotervaart „lastig”, zegt de curator.

Zorgverzekeraars

Cruciaal voor een nieuwe eigenaar – zowel in Amsterdam als in Flevoland – zijn contracten met de zorgverzekeraars. Daarin vergoeden verzekeraars de zorg volledig aan patiënten, de bron van inkomsten van elk ziekenhuis. Nadat Zilveren Kruis, in beide regio’s de grootste verzekeraar, vorige week de faillissementen inluidde door geen noodkrediet meer te verstrekken, zijn nieuwe contracten voor beide instellingen na een doorstart allesbehalve vanzelfsprekend. Belhawi zegt dat hij contact heeft gezocht met Zilveren Kruis.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis kreeg de schuld toegeschoven voor de faillissement van de ziekenhuizen. Lees ook het interview met directeur Georgette Fijneman: ‘Zorggeld werd gebruikt voor andere gaten’

Voor de overname van de IJsselmeerziekenhuizen, waaronder dat van Lelystad, hebben twee kandidaten zich in de media gemeld: ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Cardiologie Centra Nederland (CCN), een particulier netwerk van cardiologen dat werkt in verscheidene ziekenhuizen, waaronder tot voor kort ook de IJsselmeerziekenhuizen.

St Jansdal wil het ziekenhuis van Lelystad alleen openhouden als „dagziekenhuis”, zegt een woordvoerder. Intensive care, verloskunde en 24-uurs operatiekamers zouden verhuizen naar Harderwijk. St Jansdal heeft nog geen bod uitgebracht of boekenonderzoek gedaan. „Wij wachten op gegevens uit Lelystad over de boedel en over de staat van het onroerend goed”, aldus de woordvoerder. Ze kan niet zeggen of het vastgoed deel zou zijn van een overname. „Huur is ook een optie”. St Jansdal is niet geïnteresseerd in de poliklinieken van de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Urk, die „te ver” van Harderwijk liggen. De locatie in Dronten zou wel mee gaan in een eventuele overname.

St Jansdal draaide vorig jaar verlies en kwam slecht uit een ranglijst over de financiële positie van ziekenhuizen van accountant BDO. Is het dan wel een solide kandidaat? Volgens de woordvoerder was het verlies „incidenteel”, vanwege de invoering van het elektronisch patiëntendossier.

Daar is Loek Winter

CCN zegt de IJsselmeerziekenhuizen met zijn vier locaties wel „integraal”  te willen overnemen – en niet alleen voor cardiologie, maar voor een „breed scala aan specialismen”. Pikant detail: zorgondernemer Loek Winter is indirect betrokken bij CCN, zo bevestigt diens woordvoerder. Winter was één van de eigenaren van zowel de IJsselmeerziekenhuizen als van het Slotervaart. Hij staat nu evenwel „buiten”  de poging van CCN om de IJsselmeerziekenhuizen over te nemen, zegt zijn woordvoerder. Winters is grootaandeelhouder van de DC Groep. Dat bedrijf heeft een belang 23,4 procent in Heart for Health, een BV die onder CCN hangt.

Correctie (13 november 2018): In een eerdere versie stond dat Loek Winter een belang van 22,4 procent in CCN heeft. CCN is echter een stichting zonder aandeelhouders. Winter is wel een belangrijk aandeelhouder van de BV die onder stichting CCN hangt. De DC Groep, waarvan Loek Winter grootaandeelhouder is, bezit 23,4 procent van de aandelen van Heart for Health. Dit is hierboven aangepast.