Denemarken wil nieuwe EU-sancties tegen Iran na moordplan

De Iraanse geheime dienst zou de leider van een Iraanse separatistische beweging in Denemarken willen liquideren. Voor het moordplan werd een man uit Noorwegen opgepakt.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen.
De Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen. Foto Jason Lee/ Reuters

Denemarken wil dat de Europese Unie nieuwe sancties afkondigt tegen Iran om het land te straffen voor een plan om de Deense leider van een Iraanse separatistenbeweging te liquideren. Dat zei de Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen dinsdag op een persconferentie, melden internationale persbureaus.

Eerder dinsdag maakten de Zweedse en Deense veiligheidsdiensten bekend dat ze op 21 oktober een Noorse man met een Iraanse achtergrond hadden gearresteerd wegens samenwerking met de Iraanse inlichtingendienst voor het beramen van een politieke moord.

De moordaanval zou gericht zijn op de leider van de Deense tak van de Arabische strijdbeweging voor de bevrijding van Ahvaz (ASMLA). Deze oppositiebeweging strijdt voor een onafhankelijke staat van etnische Arabieren in de olierijke Iraanse provincie Khoezistan.

De verdachte ontkent dat hij betrokken is, meldt persbureau Reuters. De man uit Noorwegen blijft tot 8 november in voorarrest.

Lees ook: Relatie Iran op scherp na aanslag

Eiland Amager afgesloten

De Deense politie observeerde de verdachte uit Noorwegen toen hij foto’s maakte van het huis van de ASMLA-leider in Ringsted, een dorp 60 kilometer ten zuidwesten van Kopenhagen. De dreiging voor een moordaanslag werd zo groot geacht dat op 28 september het gehele Deense eiland Amager, waar Kopenhagen deels op ligt, werd afgesloten. De reden was een verdachte auto met een Zweeds kenteken vlakbij het huis van de leider van de Iraanse oppositiebeweging.

Via Twitter zei Samuelsen dat de beoogde aanval “totaal onacceptabel” is.

Twitter avatar anderssamuelsen Anders Samuelsen PET vurderer, at Iran har planlagt attentat i Danmark. Fuldkomment uacceptabelt. Regeringen vil reagere over for Iran og taler med europæiske partnere om yderligere tiltag. Pressekonference i Udenrigsministeriet kl. 18.30. #dkpol #dkmedier

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Teheran alle beschuldigingen “ten stelligste ontkent”.

Lees ook de column van Lotfi el Hamidi over ASMLA Bij het hoofdkantoor van een terreurgroep

Aanslag militaire parade Ahvaz

Iran beschouwt AMSLA als terreurbeweging en houdt hen verantwoordelijk voor de aanslag van vorige maand op een militaire parade in de West-Iraanse stad Ahvaz. Hierbij vielen 25 doden, onder wie twaalf leden van de Iraanse Revolutionaire Garde - het militaire elitekorps van Iran. AMSLA ontkent betrokken te zijn bij de aanslag.

Na het incident in Ahvaz werden de ambassadeurs van Nederland, Denemarken en een hoge Britse diplomaat ontboden in Teheran. Iran verwijt Europese landen onderdak te bieden aan leden van de separatistische beweging. In november 2017 werd in Den Haag de toenmalige leider van AMSLA doodgeschoten, hij werd vermoedelijk geliquideerd door de Iraanse geheime dienst.