Brieven

Brieven

Zomer- en wintertijd (2)

Wintertijd bestaat niet

In de discussie rond de afschaffing van wat nu ineens heet ‘het halfjaarlijks verzetten van de klok’ wordt voorbijgegaan aan de achtergrond. Zomertijd is een bedachte, in 1977 afgesproken tijd om energie te besparen. Als het geen zomertijd is, hebben we de standaardtijd. Die is als tegenhanger van de zomertijd ‘wintertijd’ gaan heten, maar wintertijd bestaat niet. Waar de discussie dus over zou moeten gaan, is het al dan niet afschaffen van de zomertijd. We blijven de klok verzetten of niet; zo niet, dan blijft de ‘wintertijd’ over. Alleen iets wat je hebt aangeschaft, kan je afschaffen.

Zomer- en wintertijd (3)

Tien minuten per keer?

De discussie over zomer- en wintertijd blijkt zinvol: we beseffen daardoor weer waarom die ooit zijn ingevoerd. Gezegd wordt dat we met zomertijd een uur licht winnen en energie besparen. Volgens sportkoepel NOC*NSF creëren we er een topsportklimaat mee. Als jeugdig golfer was ik altijd blij als de zomertijd weer inging. Echter, gezondheid is belangrijker. De wintertijd stelt ons in staat om beter op te staan: als het licht is. In de zomer wordt het eerder licht en dat stelt ons goed in staat om vroeger op te staan: die afwisseling van zomer- en wintertijd is dus zo gek nog niet! En zoals boer Wilco Brouwer de Koning liet zien in een reportage met de koeien in Nieuwsuur (25/10) is het verstandig het overgaan uit te smeren. Bijvoorbeeld: ná het ingaan van de wintertijd zes dagen lang elke dag tien minuten later opstaan en zes dagen vóór het ingaan van de zomertijd elke dag tien minuten eerder opstaan. Het ritme abrupt aanpassen heeft voor veel mensen immers een negatieve impact.

Zomer- en wintertijd (4)

Een half uur dan?

In de weekendkrant las ik een stuk over zomer- en wintertijd waarin reacties van lezers zijn verwerkt (Welke tijd is de ware voor u?, 27/10). Het verbaast me dat niemand op het idee gekomen is om gewoon een halfuur in het midden te nemen. Daarmee heb je voordelen van beide tijden.

Ziekenhuizen (1)

Nieuwe functie

Nu het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam gesloten is, kan het misschien een belangrijk gat in de Amsterdamse gezondheidszorg vullen. Waarom richten we het gebouw niet in voor het onderbrengen van patiënten die in het ziekenhuis zijn uitbehandeld, maar (nog) niet in staat zijn om naar huis te gaan? Die groep verstopt nu de afdelingen van de overgebleven ziekenhuizen en met de sluiting van het Slotervaartziekenhuis zal dat alleen maar erger worden. In ‘Zorghuis Slotervaart’ zouden deze mensen een prima onderkomen hebben. Dat biedt dan ook de mogelijkheid om de goed aangeschreven afdeling geriatrie van het ziekenhuis open te houden.


ambulanceverpleegkundige,

Ziekenhuizen (2)

Consument heeft macht

Wie wil verzekerd zijn bij een zorgverzekeraar die de curator laat beslissen of je bepaalde medicijnen krijgt of niet (De curator kijkt mee welke medicijnen patiënten krijgen, 27/10). En dezelfde curator verbiedt vervolgens artsen en verpleegkundigen om elders te gaan werken.


arts maatschappij en gezondheid, Hilversum