Amerikaanse gangster ‘Whitey’ Bulger dood aangetroffen in cel

James ‘Whitey’ Bulger bleef zestien jaar uit de handen van de Amerikaanse opsporingsdiensten. Over zijn leven werden meerdere films gemaakt.

James 'Whitey' Bulger werd in 2011 ingerekend. Hij was zestien jaar op de vlucht.
James 'Whitey' Bulger werd in 2011 ingerekend. Hij was zestien jaar op de vlucht. Foto Stuart Cahill/Boston Herald

De beruchte Amerikaanse gangster James ‘Whitey’ Bulger is dinsdagochtend dood aangetroffen in zijn cel, meldt persbureau Reuters. De 89-jarige Bulger was een van de beruchtste en wreedste gangsters uit de Amerikaanse geschiedenis. In 2015 werd zijn leven verfilmd (Black Mass), met Johnny Depp in de hoofdrol.

Volgens The Boston Globe is de 89-jarige Bulger vermoord. Bulger werd in 2013 veroordeeld tot twee keer levenslang voor elf moorden. De krant zegt dat een medegevangene met maffiabanden verdacht wordt van de daad.

Is Black Mass over de gangster James Bulger wel het volledige verhaal? De FBI zal er vast wel tevreden mee zijn.

De FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van Bulger. Volgens een verklaring van het Federal Bureau of Prisons, dat zwijgt over de doodsoorzaak, zijn geen andere gevangenen of bewakers gewond geraakt. Bulger was een dag eerder overgeplaatst naar de streng beveiligde gevangenis in Hazleton in West-Virginia. Eerder zat hij vast in Florida.

White Hill gang

Whitey Bulger was één van Bostons bekendste criminelen, die twintig jaar lang met zijn bende buurten in het zuiden van de stad domineerde. Deze grotendeels Ierse Winter Hill gang fraudeerde, handelde in drugs en pleegde meerdere moorden. De FBI keek de andere kant op, omdat Bulger hen met nuttige informatie over zijn concurrenten voedde.

In 1995 was het FBI-onderzoek echter afgerond en werd een arrestatiebevel uitgevaardigd om Bulger in te rekenen. Bulger werd getipt door zijn FBI-contacten en sloeg op de vlucht. Hij zou zestien jaar uit de handen van de Amerikaanse opsporingsdiensten blijven.

Hij verbleef lange tijd in een appartement in Santa Monica (Californië), maar werd in 2011 op 81-jarige leeftijd herkend door zijn buurvrouw, de winnares van de Miss IJsland-verkiezing uit 1974. Anna Bjornsdottir tipte de autoriteiten en streek een beloning van 2 miljoen dollar op. In het appartement van Bulger troffen de autoriteiten ruim 800.000 dollar in contanten aan en meerdere wapens.

In 2013 werd Bulger na een proces van twee maanden veroordeeld tot twee keer levenslang plus vijf jaar celstraf. Ook de film The Departed (2006), met onder andere Jack Nicholson en Leonardo DiCaprio, is geïnspireerd door het leven van Bulger.