Rotterdam beperkt opvang asielzoekers na incidenten

Burgemeester Aboutaleb schort het toelaten van migranten uit veilige landen en migranten met een Dublinclaim voorlopig op.

Het azc in Beverwaard in 2017.
Het azc in Beverwaard in 2017. Foto Peter de Krom

Migranten uit veilige landen, zoals Marokko en Tunesië, zijn tijdelijk niet welkom in het Rotterdamse asielzoekerscentrum (azc) in Beverwaard. Ook wordt de opvang van asielzoekers die in een ander land asiel hebben aangevraagd, de zogenoemde Dublinclaim, opgeschort. Dat schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

Deze uitzonderlijke maatregel, genomen in overleg met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA), volgt op de snelle stijging van een aantal incidenten in het azc in Beverwaard. Deze stijging - van 20 incidenten tussen april en half augustus, naar 69 vanaf medio augustus tot nu - is volgens Aboutaleb het gevolg van “een veranderde populatie van het azc”.

Meer mensen op azc

Sinds de opening van het azc in 2016 waren er nauwelijks klachten, staat in de brief van burgemeester Aboutaleb. Maar vanaf half augustus stijgt het aantal incidenten in en rond het azc waar de politie bij betrokken is flink. Het gaat om een “breed spectrum” zegt een woordvoerder van Aboutaleb, van ruzies tot geweldsmisdrijven.

Die stijging wordt volgens de gemeente veroorzaakt door een veranderde samenstelling en een stijging van het aantal inwoners van het azc. Het COA beëindigde vanaf half augustus een beperking van het aantal inwoners van het azc, waardoor het aantal mensen in het azc geleidelijk steeg tot 549. De maximumcapaciteit van het azc is 600 inwoners. Voorheen zaten er zo’n 300 mensen in de opvang.

Naast een toename van het aantal inwoners van het azc, veranderde ook de samenstelling daarvan. Het aantal migranten met een Dublinclaim ligt nu op 127, schrijft de gemeente. Migranten met een Dublinclaim zijn in een ander EU-land aangekomen, maar hebben daar geen asiel aangevraagd. Volgens de Dublinverordening is het land van aankomst verantwoordelijk voor de asielprocedure. Tot deze overdracht hebben deze migranten wel recht op opvang. Ook het aantal migranten uit veilige landen steeg. Asielzoekers uit die landen worden versneld behandeld.

Juist die groepen migranten waren betrokken bij de nieuw incidenten, schrijft Aboutaleb in de brief aan de gemeenteraad:

“Er is een duidelijke relatie tussen de toename van de incidenten en de veranderde groep op het azc. De optelsom van de recente incidenten in het azc waarbij mensen betrokken waren uit de zogenoemde veilige landen, baart mij zorgen en vraagt om ingrijpen.”

Maatregelen

Naast het opschorten van de instroom van asielzoekers uit veilige landen en migranten met een Dublinclaim, treft de gemeente Rotterdam ook andere maatregelen. Het COA breidt daarnaast de beveiliging op het azc uit en er wordt “extra werk” gemaakt van de door- en uitstroom van een groep problematische migranten met een Dublinclaim.

Ook spoort de gemeente individuele migranten aan om mee te werken met de procedures. Aboutaleb spreekt in de brief over “extra meldplichtmomenten, kamercontroles en zo mogelijk in bewaringstellingen.”