Ziekenhuis Harderwijk bereid om zorg Lelystad over te nemen

Als de plannen doorgaan, kunnen inwoners van Lelystad voor 80 procent van hun ziekenhuisbezoeken nog terecht in eigen stad.

De spoedeisende hulp van het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk.
De spoedeisende hulp van het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. Foto: Lex van Lieshout/ANP

Het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk wil grote delen van de ziekenhuiszorg van de failliete IJsselmeerziekenhuizen overnemen. Volgens de plannen, die nog verder uitgewerkt moeten worden, kunnen inwoners van Lelystad voor 80 procent van hun ziekenhuisbezoeken dan nog terecht in hun eigen stad.

In Lelystad is de ziekenhuiszorg onder druk komen te staan toen afgelopen donderdag de IJsselmeerziekenhuizen failliet werden verklaard. Als gevolg daarvan gaat het lokale MC Zuiderzee de deuren sluiten.

Het St Jansdal wil “uitgebreide poliklinische zorg, diagnostische afdelingen en een spoedpoli” in Lelystad behouden. De spoedpoli, voor minder complexe maar wel spoedeisende hulp, zal open zijn van half acht ‘s ochtends tot half elf ‘s avonds. Patiënten kunnen daar echter niet opgenomen worden.

Uitwijken

Volgens het St Jansdal moeten patiënten alleen voor “complexe spoedeisende hulp” en specialistische ingrepen uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio. “Het gaat dan om grote ingrijpende dingen als een intensive care, operatiekamers en de afdeling verloskunde”, aldus een woordvoerder van het St Jansdal. “Je kunt niet op iedere hoek van de straat alle voorzieningen hebben.”

IJsselmeerziekenhuizen: Lelystad staat machteloos bij snelle sluiting.

Of de plannen doorgaan hangt van veel partijen af zegt de woordvoerder. Zo moeten de zorgverzekeraars het plan steunen en wacht het St Jansdal nog op aanvullende cijfers van de curatoren die het faillissement afhandelen.

IJsselmeerziekenhuizen

De polikliniek in Dronten, die het St Jansdal al gezamenlijk met het MC Zuiderzee opereerde, blijft volgens de plannen ook open. Voor de andere medische centra van de IJsselmeerziekenhuizen, die buiten het bereik van het ziekenhuis uit Harderwijk vallen, moet een andere oplossing gevonden worden.

De IJsselmeerziekenhuizen werden vorige week donderdag failliet verklaard. De ziekenhuizengroep, waar zo’n 1.200 mensen werkten, bestaat uit het MC Zuiderzee in Lelystad, een verloskundigenpraktijk, medische centra in Emmeloord en Dronten en een polikliniek in Urk. Op diezelfde donderdag sloot ook het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis de deuren.

Het Slotervaartziekenhuis meldde maandagavond dat er op het moment nog geen concreet uitzicht is op een “gehele doorstart”. De curatoren bereiden daarom een goede afbouw voor van de poliklinische zorg.